100. Yılda Coğrafi Organizasyon Gerekli

Abone Ol

Sevgili Afyonhaber okuyucuları…


“MİLLİ MÜCADELENİN 100.YILINDAN “2019’DAN 2022’YE AFYONKARAHİSAR İÇİN BİR ÖNGÖRÜ RAPORU” adını taşıyan raporumdan bazı köşe başlarını belirli aralıklarla sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Bugünkü konumuzun içeriği coğrafi organizasyon olacak.
Peki, “Coğrafi Organizasyon” ile kastettiğim şey nedir?
Coğrafi Organizasyon 100.yıl etkinliklerin yapılacağı alanlardır. Önce 2019’da Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas şehirlerinde 100.yıl etkinliklerinin yapıldığı coğrafi alanlara bakalım. Onlar hakkında size bilgi vereyim, daha sonra ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.

Samsun Coğrafyası
Samsun şehri düz bir arazi üzerine kurulmuş bir şehirdir. Tarihi mekânlar şehir merkezinde yoğunlaşmıştır. Bu çerçevede etkinlikler de şehir merkezinde yapılmıştır. Özellikle yaklaşık 5 kilometrelik sahil şeridi 100.yıl etkinliklerinin yoğun olarak yapıldığı yer olmuştur.
 

Sahile yakın, yürüme mesafesi 10 dakika olan şehir merkezde etkinlikler yapılmıştır. Bu durum şehir merkezinin bir etkinlik alanı olarak görülmesini sağlamıştır. Bu bir anlamda coğrafi organizasyonu kolaylaştırmıştır. Sadece Kurtuluş Yolu olarak bilinen şehir dışına taşan bir yol üzerinde bazı etkinlikler düzenlenmiş ve etkinlikler sadece bu yol dolayısıyla şehir dışına çıkmıştır.

Amasya Coğrafyası
Amasya şehri Yeşilırmak etrafında kurulmuş iki dağın arasında yerleşmenin gerçekleştiği küçük bir şehirdir.  Amasya Genelgesi ile ilgili olarak yapılan etkinlikler de merkezdeki Saraydüzü Kışlası ve şehir merkezi bünyesinde gerçekleştirilmiştir.

Erzurum Coğrafyası
Erzurum Kongresi ile ilgili etkinlikler şehir merkezinde ve merkez belediyelerinden biri olan Yakutiye Belediyesi merkezinde yapılmıştır.  Kongrenin yapıldığı bina merkeze 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Etkinlikler şehir merkezinde yapılmıştır.

Sivas Coğrafyası
Sivas Kongresi etkinlikleri Cumhuriyet Meydanı adı verilen şehir merkezinde yapılmıştır. Kongrenin yapıldığı bina da aynı merkezdedir. Çevredeki diğer tarihi mekanlar da 10 dakikalık mesafededir. Etkinlikler şehir merkezinde yapılmıştır.

Gelelim Şehrimize; Afyonkarahisar’a
25-26 Ağustos 2022’de Şuhut, Çakırözü Köyü, Zafer Yolu ve Kocatepe’de başlayacak 100.yıl etkinlikleri 27 Ağustos’ta Afyon şehir merkezi ve sonrasına, 30 Ağustos’ta Kütahya Zafertepe-Dumlupınar çevresinde devam edecektir.
Bu aslında her sene olan durum!
Bunlara Giresunlular Şehitliği, Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği, Anıtkaya Şehitliği, Büyük Taarruz Şehitliği (Akören), İstiklal Tanıtım Merkezi (Akören), Çiğiltepe Şehitliği, Yıldırım Kemal Şehitliği gibi farklı yerlerde yapılacak törenler eklenecektir.
Buralarda da her sene yapılıyor!
Ee, peki farklı durum ne? Ne demeye çalışıyorum?

Burada iki durum var:
Birincisi 2022’de bu mekanlara gelecek kişi sayısı önceki yılların kat be kat fazlası olacaktır. Bu insan potansiyelinin bu geniş coğrafi alanda iyi bir şekilde yönetilmesi, ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.
İkincisi diğer yıllardan farklı olarak 100.yılda bu tarihi mekanlarda ne yapılacak? Her sene yapılan resmî törenlerin ötesinde 100.yıla yakışır hangi etkinlikleri buralarda görebileceğiz?

Coğrafi Dezavantaj
Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas’taki etkinlikler şehir merkezinde yapılmıştır. Bu durum ekinliklerin organize edilmesinde kolaylık sağlamıştır. Fakat Afyonkarahisar’da yapılacak etkinlikler yukarıda da ifade edilen farklı yerleri kapsadığı için daha planlı ve geniş bir organizasyonu gerekli kılmaktadır.
Afyonkarahisar coğrafi anlamda 100.yılda bu geniş alanlardan dolayı Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas’a göre bir dezavantaj yaşayacaktır.
Bu çerçevede ilçe kaymakamlıkları, ilçe ve belde belediyeleri başta olmak üzere eğitim, sağlık, beslenme, güvenlik, ulaştırma vb. alanlardaki yetkili kurum ve kuruluşlara önemli görevler düşmektedir. İl merkezli organizasyonun ilçelerdeki çalışmaları iyi yönetmesi, koordineli çalışması gerekiyor. Çok fazla kişiye ve kuruma sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor.
İş zor ama üstesinden gelinebilir.
Önce bu coğrafi dezavantajın farkına varılmalıdır. Daha sonra muhtemel sorunlar ve çözüm üzerine beyin fırtınası yapılırsa coğrafi dezavantaj aşılacaktır.