Eğitim

Afyon Kocatepe Üniversitesi hakkında

Afyon Kocatepe Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı Kanunla kurulmuştur. AKÜ'de eğitim-öğretim faaliyetlerine 10 Kasım 1992 tarihinde başlanmıştır.

Abone Ol

Afyon Kocatepe Üniversitesi

Tarihi, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı olarak kurulan Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulunun açıldığı 1974 yılına dayanmaktadır. Afyon Maliye Muhasebe Yüksekokulu, 1987 yılında Anadolu Üniversitesi’ne bağlı Afyon İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi haline dönüştürülmüştür.

Afyon Kocatepe Üniversitesinin kurumsal olarak kuruluşu, 21 yeni üniversite ile birlikte 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı Kanuna dayanmaktadır. Üniversitede eğitim-öğretim faaliyetlerine 10 Kasım 1992 tarihinde başlanmıştır.

Kuruluşla birlikte, Anadolu Üniversitesi’ne bağlı Afyon İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlanmıştır.

Ege Üniversitesi Uşak Meslek Yüksekokulu, Anadolu Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu ile Bolvadin Meslek Yüksekokulu da kuruluşları sırasında Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 1992 yılında Afyonkarahisar il merkezinde Afyon Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu açılmıştır. Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlanan bu birimler dışında Afyonkarahisar’da Fen-Edebiyat Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü kurulmuştur.

1993-1994 öğretim yılı başlamadan Afyon ilinin Dinar, Emirdağ, Sandıklı, Şuhut ilçelerinde meslek yüksekokulu açılmıştır. 1994-1995 öğretim yılında Çay ve İscehisar ilçelerinde meslek yüksekokulu kurulmuştur. 1995-1996 öğretim yılında Sultandağı Meslek Yüksekokulu açılmıştır. 1996-1997 öğretim yılında Afyonkarahisar’da Veteriner Fakültesinin yanı sıra Afyonkarahisar Sağlık Yüksekokulu açılmıştır. 1998 yılında AKÜ Tıp Fakültesi açılmıştır. 1999 yılında Afyonkarahisar’da Devlet Konservatuvarı, 2004 yılında Yabancı Diller Yüksekokulu kurulmuştur.

16 Ocak 2001 tarih ve 24289 sayılı Resmi Gazete ile, Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü açılmıştır. 2004 yılında Yabancı Diller Yüksekokulu kurulmuştur.

Afyon Kocatepe Üniversitesinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesindeki İktisat, İşletme, Maliye Bölümlerinin Örgün Öğretim Programlarında 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren Zorunlu Yabancı Dil (İngilizce) Hazırlık Sınıfı açılmıştır. 2005-2006 öğretim yılında Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kurulmuştur.

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin Uşak’ta bulunan 4 fakülte, 1 yüksekokul ve 6 meslek yüksekokulu 17 Mart 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5467 Sayılı Kanun uyarınca kurulan Uşak Üniversitesi’ne devredilerek Afyon Kocatepe Üniversitesinden ayrılmıştır.

2006-2007 öğretim yılında Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ve Bayat ilçelerinde meslek yüksekokulu kurulmuştur. 2007-2008 öğretim yılında Başmakçı Meslek Yüksekokulu’nun kurulmasının yanı sıra Süleyman Demirel Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi arasında karşılıklı yapılan protokol neticesinde Dazkırı Meslek Yüksekokulu’nun Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne devri gerçekleşmiştir. Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu ise 2008-2009 öğretim yılında kurulmuştur.

2009 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nin kapatılarak, Teknoloji Fakültesi’nin kurulmuştur. Bunun yanı sıra 2009-2010 öğretim yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Bolvadin Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kurulmuştur.

2010 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2011 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2012 yılında Eczacılık ve İslami İlimler Fakülteleri, 2014 yılında Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi açılmıştır.

Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı bulunan Diş Hekimliği, Eczacılık ve Tıp Fakülteleri ile Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Bolvadin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Şuhut Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile yine Afyon Kocatepe Üniversitesine bağlı Afyon Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürülerek 18.05.2018 tarih ve 30425 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7141 Sayılı Kanun uyarınca kurulan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilerek Afyon Kocatepe Üniversitesinden ayrılmıştır.

Bugün itibariyle Afyon Kocatepe Üniversitesi; 13 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul, 1 devlet konservatuvarı ve 14 meslek yüksekokulu ile eğitim-öğretime devam etmektedir.

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin Afyon Merkezde ana kampus olan Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi, Sandıklı Yunus Emre Yerleşkesi, Bolvadin Kırkgöz Yerleşkesi ve Afyon Şuhut yolunda Ahmet Karahisari İlahiyat Yerleşkesi ile 4 büyük kampüsü bulunmaktadır.

Afyon Kocatepe Üniversitesinde faal olarak bulunan birimler ise şöyle:

Enstitüler:  Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü

Fakülteler: Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi Ve İdari Bil. Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Turizm Fakültesi, Veteriner Fakültesi

Yüksekokullar: Dinar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Devlet Konservatuvarı, Sandıklı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu

Meslek Yüksek Okulları: Afyon Myo, Başmakçı Myo, Bayat Myo, Bolvadin Myo, Çay Myo, Dazkırı Myo, Dinar Myo, Emirdağ Myo, İscehisar Myo, Sandıklı Myo, Sinanpaşa Myo, Sultandağı Myo, Şuhut Myo, Uzaktan Eğitim Myo

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin Yönetim Kurulu:

Prof.Dr. Mehmet Karakaş Rektör, Prof.Dr. Şuayıp Özdemir Rektör Yardımcısı/Üye, Prof.Dr. Murat Peker Rektör Yardımcısı/Üye, Prof.Dr. İsa Sağbaş Üye, Prof.Dr. Mustafa Fişne Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı, Prof.Dr. Nusret Koca Eğitim Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Hüseyin Koçak Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı, Prof.Dr. Şerife Ebru Okuyucu Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V., Prof.Dr. İhsan Cemil Demir Hukuk Fakültesi Dekanı, Prof.Dr. Gökhan Demirtaş İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan V., Prof.Dr. Mustafa Güler İlahiyat Fakültesi Dekanı, Prof.Dr. Ahmet Yıldız Mühendislik Fakültesi Dekanı, Prof.Dr. Yücel Ocak Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Ayhan Erol Teknoloji Fakültesi Dekanı Teknik Eğitim Fakültesi Dekan V., Prof. Dr. Elbeyi Pelit Turizm Fakültesi Dekan V., Prof. Dr. Turan Civelek Veteriner Fakültesi Dekanı