Şehrimizin en önemli sorunu şüphesiz trafik.  Artan araç sayısına bağlı olarak da ziyadeleşen trafik sorunu bizleri ve hemşehrilerimizi hakikaten çok zorluyor

Afyon Trafik HaberiiiŞehrimizin en önemli sorunu şüphesiz trafik.  Artan araç sayısına bağlı olarak da ziyadeleşen trafik sorunu bizleri ve hemşehrilerimizi hakikaten çok zorluyor  Özellikle iş ve okul başlangıcı ile çıkışlarda yaşanan yoğun trafik, vatandaşlarımızın tahammül sınırını zorluyor. Bu şehirde yaşayan biri olarak, naçizane bizde konuyla ilgili teklif önerilerimizi sunalım: Öncelikle, Uzunçarşı  transit araç trafiğine açılmalı. Park yapılmaksızın sadece Bedesten yönüne doğru tek yön ile trafik akışı düzenlenmeli. Dükkanlara mal getiren araçlar akşam saatlerinde bu görevlerini yapmalılar. Zülali ve Kurra Camiileri önünden, Bedesten ve Belediye Çarşısı alanına geçiş hiç sağlıklı değil. Özellikle Demirciler Çarşısı tarafından dönüş çok dar ve sıkıntılı.

Afyon Trafik Haer

Ambaryolu’nda, çözüm amaçlı yapılmış olsa, Park Afyon tarafındaki tek yön uygulaması işi daha da içinden çıkılmaz hale getirdi. Ambaryolu’nda  yeniden eski uygulamaya geçilmeli, diğer taraflara sıkışan yoğunluk alınmalı. Çift sıra parka müsaade edilmemeli, sabit duran ve buralarda çift sıra parka müsaaede etmeyecek polis ve zabıtadan trafik ekipleri bulunmalı. Kurtuluş Caddesi’nde ki yoğunluğu azaltmak için alternatif bir yol güzergahı planlanmalı, örneğin eski müze arkasındaki yol geliştirilerek değerlendirelebilir.

Sezer Küçükkurt beyin "Güney Çevre Yolu" projesi çok mantıklı geldi bana. Şehrimizin güneyindeki Kanlıca, Hıdırlık ve Olucak mahallelerini bir tünelle Alparslan Türkeş Köprüsü'ne bağlaması planlanan "Güney Çevre Yolu" projesi (eğer uygulanabilirse) ile Kurtuluş Caddesi'ne alternatif bir güzergah oluşturulacak ve şehir içi trafiği rahatlamış olacak. Şehrimizde ortak akıl oluşturulmalı, çözüme katkı sunabilecek taraflar,  iktidar muhalefet demeden, belediye başkanlığına aday olmuş projesi olan kişilerle, Belediye Başkanı Burcu Köksal bir araya gelmeli ve şehrimizin menfaatine olacak projeler hayata geçirilmelidir. Her seçim öncesi onlarca proje hazırlanıyor, bir aday kazanıyor onun projeleri dışında diğer projeler çöpe gidiyor. Her projenin uygulanabilirliliği yok elbette ki, akılcı olan ve insanımızın menfaatine olan projeler hayata geçirilmeli.

Araç park sorunu şehrin en bariz sıkıntılarından. Park alanları artırılmalı, üstte de ifade ettiğimiz gibi çift sıra parka kesinlikle müsaade edilmemeli. Eski Bağ-Kur binasının olduğu, şimdi geçici park alanı olarak kullanılan alana çok katlı kullanışlı park yapılarak oradaki yoğunluk alınmalı. Yine Belediye Çarşısı’nın arka tarafında yer alan, eski düğün salonları olan alan da çok katlı park olarak yapılmalı ve bu mahaldeki park ihtiyacı giderilmelidir.

Ayakkabıcılar Çarşısı ve Bedesten önündeki döner kavşak etrafındaki gelişi güzel park yapılmasının da önüne geçilmeli.

Toplu taşıma yapan araçların da durak haricindeki yerlerde indi bindi yapması sonlanmalı, özellikle bu araçlarda yolculuk yapan insanlarımızın da sürücülerden durak harici yerlerde indirme bindirme yapmasını istememesi gerekiyor. Birçok defa ben de şahit oldum, durak harici yerlerde inmek için bazı yolcular neredeyse sürücülere baskı yapıyor, indirmediği takdirde de sert çıkışlarda bulunuyorlar. Bu bakımdan sürücülerin olduğu gibi yolcuların da durak harici yerlerde indi bindi yapılmaması için duyarlı olması gerekir. Bir hemşehrinizi olarak benim çözüm önerilerim bunlar. Hemşehrilerimizin de çözüm önerileri vardır, ortak akılla çözülemeyecek sorun yoktur, bir düşünürümüz ne demiş: SORUNUN PARÇASI OLACAĞINA ÇÖZÜMÜN PARÇASI OL..

Lokman ÖZKUL

Eğitimci-Yazar

[email protected]