Özel sporcular Frig Maratonu'nda koştu Özel sporcular Frig Maratonu'nda koştu

Türkiye’nin patates üretiminde önemli bir rol oynayan Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde, bu yıl 40 bin dekar alanda ekili olan kışlık ‘Agria’ cinsi patateste hasat dönemi başladı.

Şuhut ilçesinde ‘Agria’ olarak bilinen kışlık patatesin hasadına başlandı. Bu yıl rekolteden oldukça memnun olduklarını belirten çiftçiler, hasat edilen patateslerin kilogram fiyatı 5 ila 8 TL arasında değişiyor. Patates üreticisi İbrahim Eroğlu, bu yılın verimli geçtiğini ve herhangi bir doğal afetten uzak bir dönem yaşadıklarını ifade etti. Eroğlu, “Bölgenin patates enerjisi ve patates çiftçisi olarak Allah’a şükür verimli bir yıl geçirdik. Verimlerimiz gayet güzel. Urfalı kardeşlerimizle birlikte patates hasadımızı yapıyoruz. Günlük yaklaşık 7-8 ton civarında patates sevk ediyoruz. Bu sevkiyat işlemi yaklaşık 45 gün sürecek. Rabbim inşallah tüm çiftçilerimize bereketli, kazançlı bir yıl nasip eder. Patates şu anda çiftçide 5 ile 7 lira arasında satılıyor. Tabii ki bu fiyat düşük, yükselmesi için ihracat olmasını istiyoruz” dedi.

Patates hasadında çalışan işçiler de oldukça yoğun bir tempoda çalışıyorlar. Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden gelen tarım işçilerinden Sedat İnan, hasat sürecinde zorlu şartlarda çalıştıklarını anlattı. İnan, “Şubat ayından itibaren farklı bölgelerde tarım işçisi olarak çalışıyoruz. Sabah erkenden kalkıp, güneş batana kadar patates topluyoruz. Bu iş, hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor; bazen karda, bazen yağmurda, bazen de sıcakta çalışıyoruz. Çoluk çocuğumuzla birlikte ekmeğimizi çıkarmaya çalışıyoruz. Yevmiye usulü çalışıyoruz ve günlük kazancımız çalışma kapasitesine göre 800-1000 TL arasında değişiyor. Bu işin zorluklarının yanında, rızkımızı kazanmaktan dolayı çok şükürler olsun” dedi.

Bu yılın verimli geçmesi, hem çiftçiler hem de tarım işçileri için umut verici bir durum oluşturuyor. Şuhut ilçesinde yapılan patates hasadı, bölgeye ekonomik ve tarımsal anlamda büyük katkılar sunuyor.

Editör: Birinci Editör