Afyonhaber olarak, Kadir Gecemizi tebrik eder, hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ederiz.
Kadir Gecesi Anlamı
Sözlükte hüküm, şeref, güç, yücelik gibi anlamlara gelen Kadir kelimesi dinimizde 'leyletü'l kadr' şeklinde Kur'an-i Kerim'in indirildiği gece olarak bilinir. Peki, Müslümanlar için Kadir gecesi neden önemlidir?
Kadir Gecesi Önemi
Kadir gecesi ile aynı ismi taşıyan Kur'an-i Kerim'in 97. Kadir süresi'nde bu gecenin önemi açıkça belirtilmiştir. Kadir suresinde Allah (cc) şöyle buyurmaktadır. 'Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir'
Kur'an-i Kerim'in indirildiği gece olarak bilinen Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Müslümanlar bu gecesi ibadetle geçirmeye özen gösterir.
Kadir Gecesiyle İlgili Hadisler
Kadir Gecesi'ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatle geçiren kimsenin -kul hakkı hariç- geçmiş günahları bağışlanır.' (Müslim, Müsafirîn, 175)
Ayşe (r.a.), Peygamber Efendimiz'e: '–Ey Allah'ın Resûlü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?' diye sormuş, Efendimiz de: 'Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!" diye dua et!' buyurmuştur. (Tirmizî, Deavat, 84)
'Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günü içinde arayınız!' (Buharî, Leyletü'l-kadr 3)
Hazret-i Ayşe şöyle buyurdu: 'Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah geceleri ihya eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.' (Buharî, Leyletül-kadr 5)
Hazret-i Ayşe'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah Ramazan'da diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazan'ın son on gününde de Ramazan'ın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi. (Müslim, İ'tikaf 8)