Ekonomi

Çaykur'dan çaya büyük zam!..

Çaykur çaya iki ay aradan sonra büyük zam: Çaykur'un yeni fiyat listesi açıklandı

Abone Ol

Çaykur çaya iki ay aradan sonra büyük zam: Çaykur'un yeni fiyat listesi açıklandı

Çaykur, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 9 Eylül 2024 Pazartesi gününden itibaren çay ürünlerinin perakende satış fiyatlarına yüzde 18 oranında bir zam yapıldı. Bu zam, çay fiyatlarına iki ay aradan sonra gelen büyük bir artış olarak dikkat çekti.

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar tarafından paylaşılan fiyat listesine göre, 1 kilogram Çaykur Tiryaki çayının tavsiye edilen satış fiyatı 262 TL olarak belirlendi. Çaykur Rize Turist çayının kilogramlık paketi 268 TL olurken, Filiz çayının kilogramlık paketi ise 282 TL'ye yükseldi. 

Çaykur, bu yıl içinde birkaç kez fiyat artışına gitmişti. Mayıs ayında, yaş çay alım fiyatına yapılan zamla birlikte destekleme bedeli dahil olmak üzere yüzde 68 oranında bir artış gerçekleştirilmişti. Temmuz ayında ise çay fiyatlarına yüzde 24 oranında bir zam yapılmıştı. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon verilerine göre, ağustos ayında 'çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri' grubunda aylık bazda yüzde 11,43 oranında bir artış yaşandı. Öte yandan, gıda fiyatları genel olarak yüzde 1,1 oranında gerileme göstermişti. Bu durum, çay fiyatlarının gıda enflasyonundan belirgin bir şekilde ayrıştığını ortaya koydu.

Son yapılan bu zam ile birlikte, çay fiyatlarındaki artışın eylül ayında da devam edeceği öngörülüyor. Çaykur'un yeni fiyatları, hem tüketiciler hem de perakendeciler tarafından dikkatle takip edilecek ve bu durum, çay tüketim alışkanlıklarında değişikliklere neden olabilir.