DİYANET NE ZAMAN 'ALLAH!' DİYECEK?  

Abone Ol


 

Yüzlerce yıldır yapılan bir tahrifata bu yazı ile son noktayı koyacağız.  Joker Kavramlarda, kavramlar ilk kez teşhis, tasnif ve tasfiyeye tabi tutuldu. Bu çalışma dikkate alınmadığı sürece cümle kurmak imkânsızdır. Allah’a tanrı demek yanlıştan öte tahrifattır ve dinde reformun kendisidir.

   

Allah’a kim tanrı diyor? Her türden gayri Müslim, hem kendi uydurduğuna, hem de Allah’a özenle, bilerek, ısrarla ‘tanrı’ diyor. Allah’a tanrı diyen, bu ısrara tabi olandır.

 

Müslüman Allah’a niçin ‘tanrı’ diyor? ‘İlah’ kavramını bilmediği için tanrı diyor. Bütün mealler, ilah kavramını tanrı olarak tercüme ediyor; ilah tercümesi doğrudur. Kuran’da, ilah kavramı ile Allah’a gönderme yapılır. İlah’ı tanrı olarak tercüme edince, Allah’a hem tanrı kelimesi ile gönderme yapmanın, hem de doğrudan tanrı demenin önü kesinlikle açılıyor; Allah’a isim uydurma tahrifatı böyle başlıyor.

 

Allah’a niçin tanrı deniliyor? Joker, İthal, Türedi kavramları kullananların, Allah lafzı ve bütün tevhidi kavramları tahrif ettiğini ilgili çalışmamızda zikrettik. Mesele sadece Allah’a (haşa) tanrı denmesi değil. İslam’a kültür, Müslüman’a muhafazakâr diyen, bütün kavramları tahrif ediyor.

 

Allah’a neden tanrı denemez? Allah’a bir isim bulmak, O’nu tanımlamak demektir ki, Allah’ı tanımlamak, O’nun fevkinde olmak anlamı taşır. Çünkü “tanımlayan hükmeder.” Allah’a inanıyorsan, O seni tanımlar ve hükmeder. Ama bir kişiye, öncüye, ideolojiye inanıyorsan, inandığın kişi seni tamınlar ve sana hükmeder.

  

Allah’a niçin tanrı denemez? Allah’ın isimlerine bakın; insanda olmayan en üst eviyede Allah’a güç göndermesi yapar. Mesela; El Hayy, daima diri olan, gibi…  Müslüman bu isimlerin dışında Allah demezse ne der? “Mülk sahibi, yaratan, Hâlik, İnşaallah” gibi en üst seviyede güç göndermesi yapar. En üst seviyede güç göndermesi yapmayan hiçbir tanım Allah’a isim olamaz. O’nu Allah kılan sıfat bu üstünlüktür.  

   

Allah’a niçin tanrı denemez? Çünkü tanrı kelimesinin ‘boş teneke’ kadar bile anlamı yoktur. Tanrı’nın anlamı; bütün batıl ilahların ortak adıdır. Türedidir; kökü, babı, sarfı, irabı, mesnedi yoktur. Tanrıdan ‘tevhit’ çıkarmak, şapkadan tavşan çıkarmaktır. Tarihte; yer tanrı, gök tanrı demişler; taşı, tahtayı, mankeni, makineyi, makamı kutsamış ve ‘tanrı’ demişler; hepsi bu!

  

Kimin tanımı farz gibi bağlayıcıdır? Kuran’ın… Kuran, hak ilahı ve batıl ilahları, hepsini ‘ilah’ olarak tanımlar. Allah lafzı gibi, ilah’ın da hiçbir dilde karşılığı yoktur. Manası; sığınılan, ibadet edilen, yasak koyma ve serbestlik tanıma kudreti olan… Bu manaları hak ilaha hamleden hak ilahın, batıl ilahlara hamleden batıl ilahın kuludur. Tahrifatın kökeninde ilah kavramını bilmemek yatıyor.

  

Allah’a tanrı denebilirse; “tanrı uludur” şeklindeki ezana karşı çıkmanın zemini kalmaz. Bu tahrifatın kökeninde kesinlikle ithal kavramlar var. Allah’ın; “din, İslam’dır, inanan Müslüman’dır” emrini, din kültürü ve muhafazakâr olarak değiştiren, Allah’a niye tanrı demesin!  2017’de kışlalara giden genelge ile ‘tanrı’ değil, Allah lafzı telaffuz edileceği bildirildi. Bu uyarıyı hangi kurum yapmalıydı; diğer kavramlarda hangi önlemleri almalıydı?

  

“Yaratıcı kadınlar, yaratıcı şehirler” diyenler, Allah’ın yaratma sıfatını; “tanrıyı kıyamete zorlamak” diyenler  (A. Dilipak, Yusuf Kaplan, Hilal Kaplan vb.), Allah’ın kıyameti tayin kudretini gaspa yelteniyorlar. “Dininin dilini bilmeyen, dilinin dinine tabi olur.” (Hakikatin Yasaları)

  

Sondaki fetva; “Allah; Allah lafzı ile ve 99 ismi ile anılmalıdır” diyor ve şöyle bitiyor:  “yüce Allah’ı tanrı diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz.” Bu fetvayı okuyanlar şöyle dedi: “Fetvanın sonu, baştaki fetvayı boşa çıkarır mahiyette.” Fetva, (haşa) “Allah’a tanrı denebilir” diyor.

   

H. Karaman ve ekibi, TDV, açıklamalı meali, 5. baskı:  “...Ondan başka tanrı yoktur…” (Kasas, 70);  “…Allah’tan başka bir tanrı mı var?..” (Neml, 60) “…İlahınız tek bir tanrıdır…” (Nahl, 22) Bu mealde, tanrı tercümesi geçen 15 ayet kaydı daha var.

   

Tahtaya, taşa, helvadan putlara layık görülen ‘tanrı’ ismini Allah’a layık gören, bunu kayıtlarından silmediği sürece, “sen ne zaman Allah diyeceksin” sorusuna muhataptır. Mealler toplatılıp, düzeltilip, dağıtılması lazım. Okunduğu sürece ilgililerine vebaldir. Hiçbir dilde olmayan ‘Allah’ yerine, her dil ve dinde olan ‘tanrı’; öyle mi? “Bir şeyi siz nasıl tanımlarsanız, o sizi tanımlar hale gelir.” (Prof. İbrahim Kalın) Allah’a tanrı diyenler, tanrı kavramını uyduranların tanımlama ve çekim alanındadırlar. Aynı kavramları kullananlar, aynı kefeye düşerler.

 

ramazandemir03@gmail.com

 

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/4/-allah-- ismi-yerine--tanri--kelimesini-kullanmak-caiz-midir-