Kadın Kültür Evleri 100.Yıla Hazırlanmalı

Abone Ol

19 Mayıs 2019’da Samsun sahilinde dolaşıyordum. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışının 100.yıl etkinlikleri yapılacaktı. Çok kalabalıktı.
Bir kişi yanıma yaklaştı ve bana şunu sordu:
  • Affedersiniz, başınızdaki kalpağı nereden aldınız?
Cevap verdim:
  • Çanakkale’den. (2017 yılındaki gezimde almıştım.)
  • Yani, buradan almadınız!
  • Yok, hayır.


Ben dolaşmaya devam ettim. Bir genç yanıma yaklaştı.
  • Abi, o üzerindeki 100.yıl sweatini hangi dükkândan aldın?
  • Buradan almadım. Ben bunu internetten bir sitede özel yaptırdım.


İşte, bende 2022 için Afyonkarahisar’a dair plan yapma ve rapor oluşturma, gördüklerimi yazma isteği ve sorumluluğu o zaman oluştu.

Zira gün boyunca aynı sorularla defalarca karşılaştım.

Hemen etrafıma bakmaya başladım. Esnafları dolaştım. Sokak satıcılarına baktım. 100.yıl ile ilgili bir tshirt, bir bayrak, bir bandana, bir hediyelik bardak, bir buzdolabı süsü aradım. Yok… Ya da ben bulamadım. Ama karşılaştığım soruların fazlalığı benden başka kişilerin de bu eksiklikle karşılaştığı şeklindeki düşüncemi güçlendirdi.


Hatta küçük bir çocuk kalpağımı giymek istedi. Tanıştık, fotoğraf çektirdik. Adı Oğuz Kağan’dı.
Sonra ben yine 2019 yılı içinde Milli Mücadele’nin diğer 100.yıl etkinlikleri için Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta bulundum. Samsun’da bana sorulan, bulamadığımız aynı ürünleri oralarda aradım. Yoktu…  Bunun 100.yılla ilgisi yok. Bugün hangi şehre giderseniz gidin insanlar şehir ile ilgili hediyelik bir eşya arıyor. Siz de eminim ki almışsınızdır. Anısı olsun, duygusu olsun istiyorlar.
2019’da bu şehirlerin yaşadığı veya yaşattığı eksikliği Afyonkarahisar şehri 100.yıl için gelen misafirlerine yaşatmamalıdır.
Şimdi gelelim başlığa
İşte bu noktada, bence, Kadın Kültür Evleri çalışmalar yapabilir. Yapabilir diyorum, çünkü 26-30 Ağustos 2021 tarihleri arasında Zafer Meydanında kurulan Kadın Kültür Evleri sergilerinde birçok hediyelik eşya vardı. Hatta o zaman birçok Kadın Kültür Evine gidip oradaki görevlilere bu konudaki fikrimi söyledim. Onlarla konuştum. Anlattım. Ama benimki bireysel bir inisiyatifti. Şimdi Afyon Haber aracılığıyla düşüncelerimi çok farklı kişilere ulaştırabildiğime inanıyorum.
Kadın Kültür Evleri Türkiye çapında ses getirmiş mükemmel bir proje… Ekonomik anlamda bulunduğu şehre ve kişilere hareketlilik getirdiği bir gerçek.
100.Yıl Ürünleri Satış Ofisi
Zaferin 100.yılında t-shirt, atkı, bardak, buzdolabı süsü, resim vb. ürünler yapılabilir. Benim ilk aklıma gelenler bunlar. Kadın Kültür Evleri organizasyonu ilgilenen kişiler bu yazımı okursa, üretim anlamında 100.yılda neler yapılacağını, bunun nasıl bir ekonomik kazanca dönüştürüleceğine dair daha kapsamlı bir fikir üretebilir.  Kadın Kültür Evlerinin ürettiği 100.yıl ürünleri ile ilgili olarak belki de Park Afyon, Afium ve Özdilek AVM bölgesinde bir 100.Yıl Ürünleri Satış Ofisi kurulabilir. Bu ofis şehir merkezinde de olabilir. Özellikle 26-30 Ağustos 2022 arasında Kocatepe’de, Zafertepe’de de açılabilir. Çünkü inanın bu şehre ve tarihi mekanlara gelen insanlar bunu talep edecek.

Nasıl normal zamanlarda gittiğimiz yerlerden aldığımız hediyelik ürünler yıllarca evlerimizde bulunuyorsa, nasıl onları eşimize dostumuza hediye ediyorsak 100.yılda Afyonkarahisar’a gelen insanlar da bu tür ürünleri evlerine götürmek isteyecek. Yıllarca evlerinde Afyon’la ilgili bir 100.yıl ürününü bulundurmak isteyecekler.
Peki, biz onlara bunu sunabilecek miyiz?
İnsanların 100.yıl Zafer ruhunu yıllarca anmalarına, yüreklerinde hissetmelerine katkı sağlamak gerekir.