Eğitim

MEB'den tüm okullara genelge!..

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde okullarda şiddetin her türlüsünün önlenmesine yönelik kapsamlı bir genelge yayımladı.

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde okullarda şiddetin her türlüsünün önlenmesine yönelik kapsamlı bir genelge yayımladı.

Genelge, akran zorbalığı ve siber zorbalığın da içinde bulunduğu şiddet türlerine karşı alınacak yeni tedbirleri ve uygulamaları belirliyor.

Genelgenin İçeriği ve Yeni Tedbirler

MEB tarafından Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan genelge, okul ve kurum müdürlüklerinin eğitim ortamlarında şiddete neden olabilecek risk faktörlerini tespit ederek, bu faktörlere yönelik gerekli tedbirleri almasını öngörüyor. Genelgeye göre:

Yönetici Eğitimi: Tüm okul yöneticileri, şiddetle mücadele mevzuatının etkin uygulanması amacıyla hizmet içi eğitime tabi tutulacak. Bu kapsamda, hizmet içi eğitim uygulama planları oluşturulacak ve sonuçları ilgili birimlere bildirilecek.

Risk Faktörlerinin Tespiti: Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri il yürütme komisyonları, okullardaki şiddet risk faktörlerini belirleyerek, öncelikli risk faktörleri ve şiddetin etkilerine yönelik tedbirler alacak.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Programları: Okul rehberlik ve psikolojik danışma programları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin (RAM) rehberlik ve psikolojik danışma (RPD) hizmetleri yıllık çalışma planlarında şiddetin önlenmesine yönelik faaliyetlere yer verilecek. Rehber öğretmeni bulunmayan okullarda da bu faaliyetler yürütülecek ve e-Rehberlik sistemine işlenecek.

Güvenlik Tedbirleri: Okul ve kurumlarda, iç ve dış güvenliği sağlamak amacıyla gerekli tedbirler alınacak ve ilgili kurumlarla işbirliği yapılacak. Ayrıca, okul-aile işbirliğini güçlendirmek için velilerin desteğini sağlamak amacıyla gerekli adımlar atılacak.

Farkındalık ve Bilgilendirme Çalışmaları: Okul ve kurumlarda, öğretmen-öğrenci, öğrenci-öğrenci, öğretmen-aile, aile-öğrenci arasında şiddet, zorbalık ve saldırgan davranışların kabul edilmediği anlayışının kazandırılması amacıyla bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapılacak.

Siber Zorbalık ve Dijital Güvenlik: Dijital ortamlarda çocukların güvenliğinin sağlanması, sanal okuryazarlıklarının artırılması ve siber zorbalığın önlenmesi için çalışmalar yaygınlaştırılacak.

Sosyal, Sportif ve Kültürel Faaliyetler: Okul içinde ve dışında sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler yaygınlaştırılacak. Rehber öğretmenlerin okul ve sınıf risk haritalarına göre bilgilendirme çalışmaları yapılacak.

Özel İhtiyaçlar ve Destek: Özel eğitim ihtiyacı veya geçici koruma statüsünde olan öğrencilerin sosyal uyumlarını artırmak için özel destek sağlanacak. Ayrıca, açık öğretim öğrencileri de RPD hizmetlerinden yararlanabilecek ve gerektiğinde RAM'lara yönlendirilecek.

Eğitim ve İşbirliği Çalışmaları

Genelge çerçevesinde, şiddetin önlenmesine yönelik yaygın eğitim çalışmaları artırılacak. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen aile eğitimleri yaygınlaştırılacak ve açık öğretim okullarına kayıtlı öğrenciler için RPD hizmetleri güçlendirilecek.

Ayrıca, şiddetle mücadelede kurumlar arası etkin izleme, koordinasyon ve işbirliği geliştirilecek. Şiddet önlenmesine yönelik çalışmalar, ilgili kurumlar ve üniversitelerle işbirliği içinde yürütülecek.

Bu yeni tedbirler ve uygulamalar, eğitim ortamlarının güvenliğini artırmayı ve tüm öğrencilerin sağlıklı bir öğrenim süreci geçirmelerini sağlamayı amaçlıyor.