Afyonkarahisar Ticaret Borsası'nın destekleriyle Dinar ilçesinde bulunan Lisanslı Depoculuk Tesisinin 2. etabı resmi olarak açıldı.

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Mühsürler açılış törennide bir konuşma yaptı...

Atb Mehmet Muhsurler

AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI BAŞKANI MEHMET MÜHSÜRLER2İN KONUŞMASI

Sayın Valim, Sayın Dünya Odalar Federasyonu ve TOBB Başkanım, Sayın Milletvekillerim, Sayın Oda ve Borsa Başkanlarım,Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Bürokratları, Sektörümüzün Değerli Paydaşları,Değerli Üyelerimiz ve Sektörün Temsilcileri, Kıymetli Basın Mensupları,Afyon Borsa Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuğun açılışına, icabet etmenizden duyduğum memnuniyeti belirtir. Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlarım.

Hoş Geldiniz, Şeref verdiniz.

Değerli Misafirler, Kıymetli Hazirun

Son yıllarda yaşanılan pandemi ve ardından başlayan ve devam eden Rusya-Ukrayna savaşı tarımsal ürünlerde yeterli stok bulundurma ve gıda güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Bu kapsamda Türkiye olarak stratejik öneme sahip hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar üretimini artırmamız ve olağanüstü durumlar için yeterli stok taşımamız gerektiğine inanıyorum. Yani Sayın Başkanım ÜRETMELİYİZ, DEPOLAMALIYIZ.

Sizlerin nasıl bizim yanımızda olduğunuzu biliyorsak, Bizler de Lisanslı Depo İşletmeleri olarak her zaman devletimizin, sanayicimizin ve çiftçilerimizin yanında olduğumuzu belirtmek isterim.

Sayın Başkanım; yaklaşık 19 yıl önce, 2005 yılında bugünkü lisanslı depoculuğun sistemini oluşturan Lisanslı Depoculuk Kanunun TOBB, yani sizlerin katkılarıyla hazırlandığını biliyor, sizlere ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Lisanslı Depoları geliştirme adımlarınız sayesinde; bugün ülkemizde faaliyette olan lisanslı depo kapasitesi 10 milyon tonu geçmiştir.

Sayın Başkanım;2020 yılında Afyonkarahisar Ticaret Borsası da bu alanda ellini taşın altına koymuştur. 2024 yılında Koymaya da devam etmiştir. Nasıl bugün 57.200 tonla bursaysak; yarın da 30 bin tonla Emirdağ ve 50 bin tonla Merkezdeyiz. TMO Genel Müdürümüz Çay Belediye Başkanımız, Çay İlçesin de yer gösterir ise 30 bin tonlukta Çay İlçemize kazandırma sözünü buradan veriyorum.

Lisanslı depoculuk sisteminde, ürün kalitesinin analizinde belirleyici olan yetkili sınıflandırıcı laboratuvarının 1’si de, yine Afyonkarahisar Ticaret Borsamıza aittir. Yetkili sınıflandırıcı laboratuvarı olarak 4 ilde, 9 şube de hizmet vermekteyiz.

Lisansı Depoculukta bir sonraki adım, Ürün İhtisas Borsası, TÜRİB olmuştur. Böylece fiziki yer değiştirme gerekmeksizin, elektronik ortamda ve tek bir platformda ürün ticaretinin yapılması mümkün kılınmıştır. Üreticilerimiz de, buradan temin ettikleri Elektronik Ürün Senetlerini teminat vererek, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden, finansman temin edebilmektedir. YANİ BAŞKANIM ÜRETİCİDE MEMNUNDUR.

TOBB Önderliğinde; ürün piyasası aracı kuruluşu; Bölgesel ürün piyasası aracı kuruluşlara geçerek, Afyonkarahisar Ticaret Borsası da İZMİR Merkezli ELÜS   MARKET   ÜRÜN   PİYASASI   ARACI

KURULUŞANA A Grubu olarak dahil oldu.

Afyon'da Motofest heyecanı başladı Afyon'da Motofest heyecanı başladı

Sayın BAŞKANIM; Önderliğinizde Hedefimiz, tarım piyasalarının etkinliğini artırarak, gelişmiş bir tarım piyasasına sahip olur hale gelmektir. Tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu zamanda, gelişmiş bir tarım piyasasıyla Türkiye, coğrafi konum avantajını kullanarak, tarımda merkez üssü haline getirebiliriz.

Sayın Başkanım; Odalar Borsalar ne iş yapar eleştirisinin cevabı, İşte buradadır.

Bu vesileyle; sözlerime son verirkenLisanslı depoculuğun bu seviyelere ulaşmasında emeği geçen Başta Dünya Odalar Federasyonu, TOBB Başkanım ve ekibine,Bu süreçte yaşanan sorunların çözümüne yönelik çözüm üreten ve her zaman yanımızda olan TicaretBakanlığı’na,Verilen yatırım kredisi, vergi muafiyetleri, depo kira, nakliye gibi destek ve teşviklerle lisanslı depoculuğun bu seviyelere ulaşmasını sağlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TarımBakanlığı’naValimize, Milletvekillerimize,Alımlarını lisanslı depolar üzerinden yaparak, çiftçilerimize ve lisanslı depolara katkı sağlayan Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne,Lisanslı depolardaki ürünlerin kredilendirilmesi ve sigortalanması konusunda destek olan tüm banka ve sigorta kuruluşlarına,Başta çiftçilerimiz olmak üzere lisanslı depolara ürün teslim eden tüm mudilere, Borsamız çalışanlarına ve emeği geçen herkese,

Çok teşekkür ederim. Tesisimizin AFYONKARAHİSARA HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM.

TEKRARDAN HOŞGELDİNİZ DİYORUM

Editör: Birinci Editör