MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ

Abone Ol


  

Meslek Liseleri; öğrencileri yeteneklerine, ilgi duydukları alanlara göre yetiştirmeyi baz alan, belirli bir alanda uzmanlık kazandırmayı hedefleyen eğitim-öğretim kurumlarıdır.





 

İçinde bulunduğumuz zor süreçte, meslek liseleri, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK öncülüğünde destan yazdılar. Meslek liselerinin önemi bu süreçte daha iyi anlaşıldı. İhtiyaç duyulan sağlık malzemelerini hızla üretmeye başladılar. Tıbbi maske, siperlik, solunum cihazı..  üretimine başladılar. Atölyelerini, labaratuarlarını bu seferberliğe tahsis ettiler. Kimya bölümlerinde; dezenfaktan, çamaşır suyu, yüzey temizleyici vb.. üreterek, hem okul ve kurumlara hem de ihtiyaç duyulan müesseselere, kuruluşlara ulaştırdılar. Yiyecek içecek atölyesi bulunan okullar da, yemek yapıp sağlık çalışanlarına ulaştırdılar.

 

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (covid-19) salgınında , dünyanın en önde gelen ülkeleri bile sağlık malzemesi sıkıntısı yaşarken, hamdolsun ülkemizde bu anlamda ciddi sıkıntılar yaşanmadı. Özellikle sağlık kuruluşlarımızda, sağlık personelinin ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemeler, meslek liselerimizin de katkısıyla giderildi.





 

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’un göreve gelmesi ile beraber,  meslek liselerine verilen önem kat kat artarak devam etmekteydi. Sayın Selçuk, birçok toplantı ve basın açıklamalarında mesleki eğitimin önemine sık sık vurgu yapıyordu.

 

Öğretmen ve öğrencilerin özverili ve takdire şayan çalışmalarıyla, Sayın Selçuk’un haklılığı da bu zor süreçte daha iyi anlaşılmış oldu. Adeta destan yazan meslek liseleri, toplumun her kesimi tarafından takdir edilen çalışmalarına devam ediyor.

 

Gönüllü öğretmenler, usta öğreticiler ve öğrencileriyle ayda 10 milyon maske ve yüzlerce ton dezenfaktan üreten meslek liseleri koronavirüsle mücadelede destan yazdı.

 

Bu zor süreç Allah’ın izniyle geçecek. Bu süreçten sonra da meslek liseleri alanları ile ilgili üretime devam edecekler. Hem mesleğinde uzmanlaşmış, kariyer yapacak olan ve üretime direk destek verecek olan öğrencileri yetiştirecekler, hem de sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu ara elemanları, kalfa ve ustaları yetiştirip istihdama katkıda bulunacaklar. Yerli otomobil için ihtiyaç duyulan teknik eleman desteği meslek liselerinden temin edilecek. Uçak sanayinden, otomotiv sektörüne, kimya bölümünden, sağlık bölümlerine kadar, ülkenin ihtiyaç duyduğu personel desteğini meslek liseleri ve onların yüksek öğretime yetiştirip yönlendirdiği öğrenciler aracılığıyla üniversitelerimiz temin edecek.





 

Meslek liselerimizde ülkenin teknik gücü yetiştiriliyor. Bu okullarımıza gözümüz gibi bakmalıyız. Meslek liselerinin eğitim-öğretim programını biraz daha geliştirip (bu konuda çalışmalar devam ediyor) , vatandaşa güzel bir şekilde anlatmak ve zeki, becerikli, bu alana ilgi duyan gençlerimizi meslek liselerine yönlendirmek gerekmektedir. Son iki yıllık süreçte meslek liselerine ilgi % 17 oranında arttı.  Güzel bir gelişme lakin daha da çok, ortaokulda mesleğe ilgi duyan başarılı ve yetenekli çocuklarımızı öğretmen  ve velilerimizin de teşviki ile yönlendirmek gerekiyor.  İyi yetişmiş bir meslek lisesi mezunu, kendi alanında mühendislik mezunu birinden alanında çok daha mesleki uygulama ve bilgiye sahip olabiliyor. Edindiğimiz bilgilere göre, bazı fakültelerimizde maalesef işin sadece teoriği veriliyor çok az da pratik. Meslek liselerinde öğrencilerimiz talebin de artmasıyla, daha özenli seçilip, yeteneğine göre alanlara yönlendirip, nitelikli eğitimle mezun olan kalifiye öğrencileri mühendislik fakültelerine, sağlık bilimlerine ve kendilerini uzmanlaştırabilecek bölümlere  yönlendirip, onların eğitim-öğretim alanında önlerini açmak gerekmektedir. Böylece becerikli, bilgili, kalifiye, yenilikçi, kendi alanında uzmanlaşmış, işin ehli, girişimci lisans mezunları verilir ve ülkenin kalkınmasına, teknolojinin sanayiinin gelişmesine katkı sağlanmış olunur.

 

Ben böyle bir sürece gireceğimize inanıyorum. Bizim öğrencilik yıllarımızda meslek liseleri çok önemliydi. Her isteyen giremezdi, sınavla mülakatla alınırdı. Bundan dolayı eğitim-öğretim süreci de , teori ve pratik açıdan çok nitelikliydi. Mezun olanlar mutlaka değerlendirilirdi. Ya yüksek öğretim yoluyla daha da uzmanlaşırlardı ya da kendi işlerini kurup istihdama katkı sağlarlar veyahut mevcut sanayii sektörüne yetişmiş eleman olarak hizmet verirlerdi. Zanaat sahibi insanlar diye el üstünde tutulurdu meslek liseliler.

 

Meslek liselerinin hak ettiği değeri kazanmasını umut ederek, bu zor süreçte üretime hız verip ara kesmeyerek katkıda bulunan bütün meslek liselerimizi;  yöneticilerinden öğretmenlerine, usta öğreticilerinden öğrencilerine ve bütün emeği geçenlerle birlikte alkışlıyor, tebrik ediyor ve başarılarının artarak devamını diliyorum..



 

Lokman ÖZKUL

 

Eğitimci-Yazar

 

lokmanozkul@gmail.com