OKUMA ORANI ARTMADAN BAŞARI YÜKSELMEZ

Abone Ol


Okumak insanın en önemli ihtiyaçlarından ve işlevlerinden biridir. Okuyan insan kendini tanır, nefsini tanır, insanları ve çevresini tanır, hayatı tanır, Kainatın Sahibini tanır. Kendini tanıyamayan hiçbirşeyi tanıyamaz. Bunun için Kutsal Kitabımız Kur’an’ın ilk emri  ‘OKU’ dur.  Buradaki okumak, yukarıda işaret ettiğimiz bütün okumalara uyarlanması gerekir.  Okumakbaşarmanın da en önemli kıstasıdır. Hayatında başarılı olmuş birçok insana baktığımızda, kitap okumanın onlar için ayrılmaz bir özellik olduğunu vurgulayabiliriz. İnsanın sadece kendi alanı ile ilgili değil diğer alanlarla da alakalı olarak başarılı olması kitap okumaya bağlıdır. Nitelikli kitap okumak, okumayan insanlara göre, insanın anlama kavrama özelliğini % 60 daha çok yükseltiyor.  Bu çok ciddi bir rakam. Yani diğer insanlara yarıdan daha fazla fark atmış oluyor. Okuduğunuzu anlamadan kavramadan olmaz zaten. Bazı insanlar boş boş okur, ne anladın?  Hiç der gibi insanın yüzüne boş boş bakarlar. Bu okumak değildir.





 

Okuma nitelikli olmalıdır, okuduğunu anlamalı,  çıkarımlar kıyaslamalar yapabilmeli, okuduğu kitaplar kendine yeni fikirler oluşturmalı ve yeni ufuklar açmalıdır. Çocuklarımızda gençlerimizde de öyle. Yetişen yeni nesil kitaplarla haşır neşir olmazsa sadece ders kitapları ile yetinmek isterse  burada başarıya ulaşması mümkün değildir (istisnalar hariç). Derslerini anlaması ve ders kitaplarını da daha iyi kavraması yine nitelikli okuma ile mümkündür.

 

Kültürel, aktüel, tarihi, edebi , dini vb.. kitaplar; öğrencilerin ders başarısını da artıran, farklı bakış açıları doğuran, özgüvenini yükselten, sorumluluk yükleyen yardımcı araçlardır.







Öğrenci başarısını artırmak için kafalar yoruluyor! farklı projeler gerçekleştiriliyor, arayışlara giriliyor..

 

Elbette bunlar yapılacak lakin en önemli olay,  kitap okuma sorununu çözmek. Sorun derken kastettiğimiz şu: Çocuklarımızı gençlerimizi  günde en az bir saat kitap okumaya alıştırmak. Okullarda bunun evveliyatını sağlamak. Gerekirse Türkçe, Edebiyat gibi..  derslerin bir saatini sadece kitap okumaya ayırmak. Okumakla kalmayıp analizini yapmak. Güne kitapla başlamak, ilimizde bir proje olarak  yapılmıştı, tekrar başlanabilir. İlk 15 dakika kitap okumak, öğrencilerimizin sabah sabah da zihnini açar, derslerini de anlamasına yardımcı olur. Bu bir tadımlık olur, yapılacak teşviklerle, yarışmalarla, etkinliklerle kitap okuma özendirilir. İlimizde iki yıldır kitap fuarı yapılıyor, öğrencilerimizin ilgisi kitaplara çekiliyor, bu ilgi artırılarak devam ettirilmelidir. Kitap okuma oranı yüksek okullarımızda, başarının daha yüksek olduğunu ziyaretlerimizde görüyoruz zaten sonuçlara da yansıyor. Bunun için öncelikle okul idarecileri ve öğretmen arkadaşlarımız da kitap okuduklarını göstererek örnek olmalı ve teşvik etmeliler. Öğretmen öğrenciler için bir rol modeldir, öğretmenin yaptıkları uyguladıkları çocuklar gençler için önemli bir referanstır. Okudukları kitaplardan sınıflarda bahisler açarak, beyin fırtınası oluşturarak dikkatler o yöne çekilmelidir. Sevinerek görüyoruz ki, ilimizde okuma oranı artıyor ama yeterli mi, değil. İstenen seviyeye gelmemiz için daha çok çaba sarfetmemiz gerekiyor. Sayın Valimizin de okul ziyaretlerinde işaret ettiği gibi; çocuklarımız gençlerimiz haftada bir kitap okusunlar, kazanamayacağı lise, üniversite, bölüm yoktur (istisnalar kaideyi bozmaz).

 

Şanlı tarihimizde altın devirleri yaşadığımız zamanlara baktığımızda, kitap okuma oranın oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Harezmiler, Farabiler, Uluğ Beyler, Ali Kuşçular..  bu devirlerin ürünleridir.





 

Günümüzde kitaplara ulaşmak eski devirlere göre çok daha kolay ve ucuz hatta ücretsiz. Yeterli param yok demek, bahane değil. Kütüphaneler ödünç kitap vererek bunu temin ediyor. Çok düşük fiyatlara kitaplar satılıyor. Bir sigara parasına üç kitap bile alınabilir günümüzde. İnsanlar kendini veya çocuklarını aydınlatma yerine, sigarayla hem kendini hem de pasif içicilikle ailesini ve çevresindekileri zehirlemeyi de seçebiliyor. Tercih meselesidir ne diyelim

 

 

Son olarak nitelikli kitap okuduğumuzda ne kazanırız, ona değinelim ve yazımızı noktalayalım:

 

Nitelikli kitap okuduğumuzda, en basit haliyle;

 

● Bilgi kazanırız,

● Hafızamız güçlenir,

● Analitik düşünce yeteneklerimiz gelişir,

● Konsantrasyonumuz artar,

● Daha iyi yazarız, daha iyi muhakeme yaparız,

● Unutulmaz hatıralar kazanabiliriz,

● Karakterimiz daha iyi şekillenir,

● Etrafımızdaki ilginç olma, özgünlük  katsayımız artar,

● Kişisel ilişkilerimizde pozitif etkileri olur,

● Yaratıcı!  zekamız gelişir,

● Öncelikle ülkemizi, sonrasında ise dünyamızı daha iyi noktalara taşıyabiliriz.

 

Okuyun ve özgürlüğe kanatlarınızı açın.

 

Rahmetli  Aliya’nın dediği gibi, okuyarak özgür olun..

 

 

 

Lokman ÖZKUL

Eğitimci-Yazar

lokmanozkul@gmail.com