ÖMÜR DEDİĞİN

Abone Ol


“Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden/ eteklerinde bir yığın sarı yaprak…/ der şair Ahmet Haşim lakin hızla geçiveriyor ömür. Hızla… Bir anda 30,40,50…Yaşarken ömrümüzü kimi zaman zaman uzasın istiyoruz kimi zaman çabucak akıversin. Hastaysak, hastanedeysek ya da yolcu bekliyorsak zaman ağır ağır geçer, tatildeysek koşarak. Duygu halimize göre zamanı hızlı ya da yavaş algılayabiliriz ancak onu durduramayız, biriktiremeyiz, ödünç veremeyiz. Bir İtalyan atasözü “İnsan zamanı ölçtüğü gibi zamanda insanı ölçer” demiş. Bize tahsisli zamanı yani ömrü aklımızın ve gönlümüzün yettiğince güzelleştirmeye çalışmalıyız . “Hayata hem davran, hem dayan” demiştim ilk kitabım olan SÖZ’de. Ömrümüze ömür katamasak da bize bahşedilen zamanı taçlandırabilir ona güzellikler katabiliriz.

Derim düşünürken mi benziyorum sana

Çalışırken mi?

Der tanrı: Severken

Fazıl Hüsnü Dağlarca reçeteyi vermiş tıpkı Aşık Veysel gibi “sevelim sevilelim / dünya kimseye kalmaz”. Dörtnala geçti geçmiş/ gelecek ne olacak belirsiz /elini bırakma şu anın/duruyorken ciğerlerinde nefesin.

Sevmek, zamana ömür ve güzellik katmak, teselli bulmak kolay olmayabilir bazen. Bir kamyonun damperinde şöyle bir söz yazılıymış; “hatalıysam 05………..nolu telefona mesaj gönder, sana “HATASIZ KUL OLMAZ” şarkısını yollayayım. Geçen sene, iyilik takvimi, reçete kitaplar ve teselli kılavuzu fikirleriyle ve ürünleriyle dolu dolu geçti. Zihnimiz her şeyi zıttı ile anlamlandırabiliyor; siyah olduğu için beyazı, sıcak olduğu için soğuğu, gece olduğu için gündüzü, ölüm olduğu için yaşamı. Teselliyi bize altın tepsiyle sunmuyor hayat, bizim onu bulmamızı istiyor. Teselli bulduğumuz şeyler bize maden ve manen büyük yükler yükleyebilecek şeyler olmamalı ve bizi gerçeklikten ve yaşamdan koparmamalı.

Bildiklerim başkalarından öğrendiklerimdir demiş bir düşünür. Şöyle bir hayatıma baktığımda teselliyi kitaplarda bulduğumu görüyorum. İçinde; umut, vicdan, iyilik, dürüstlük, çaba, değerler, mücadele ve sevgi barındıran kitaplar seçmeye çalıştım. İyi (ki) kitaplar var hem de pek çok. İşte bunlardan bir kaçı; huzurlu yaşama sanatı (Prof. Dr. Toksöz B. Karasu), 900 katlı insan (Prof. Dr.Mustafa Merter), bir yumak mutluluk (Debbie Macomber), yeşil kiraz 1ve 2 (Gülten Dayıoğlu), hayat teselli bulmaktır (Prof. Dr. Kemal Sayar).

Bu dünyayı Kuran mimar

Ne hoş sağlam temel atmış

İnsanlığa ibret için

Kısım kısım kul yaratmış

Kimi yaya kimi atlı

Kimi uçar çift kanatlı

Dünya şirin baldan tatlı

Eyvah balı tuza katmış (Aşık Veysel)