Sinanpaşa Haber

Sinanpaşa mı, Sincanlı mı?..

Sinanpaşa ilçesi, Afyonkarahisar il merkezine 35 km uzaklıkta bulunan. 1953 yılında ilçe olan, yaklaşık 4000 nüfusu olan bir ilçemizdir.

Abone Ol

Sinanpaşa ilçesi, Afyonkarahisar il merkezine 35 km uzaklıkta bulunan. 1953 yılında ilçe olan, yaklaşık 4000 nüfusu olan bir ilçemizdir.

İlk yerleşimi Cidyessuz

Sincalı Ovasında  gününümüzde izleri görülen antik yolların kavşağında, Cidyessuz (Küçükhöyük) adıyla kurulmuş, tarihi Hitit dönemine kadar uzanan önemli bir merkezdir. 

Sinan Paşa mı, Sincanlı mı?

Şimdiki adıyla Sinanpaşa ilçe merkezi, Cumhuriyet'ten sonra 1948 yılında Belediye teşkilâtı kurulmuş, 1953 yılında ilçe merkezi hâline gelmiş ve kurulu olduğu geniş bir alanı kapsayan ovanın ismini alarak, evvelinde Sıçanlı Ovası orlak bilinen sonradan Sincanlı olarak değiştirilen Sincanlı ismini almıştır.

Sinan Paşa kimdir?

Sinanpaşa ilçe merkezine adını veren Sinan Paşa, Akkoyunlu Devleti'nin ileri gelen beylerinden Mehmet Bey'in küçük oğludur.

Fatih Sultan Mehmet ile, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan arasında yapılan Otlukbeli Savaşından sonra, babasıyla Fatih Sultan Mehmet'e sığınmış, sarayda ve Enderun'da eğitim görmüştür.

Pek çok sefere katılan ve sancaklarda görev yapan Sinan Paşa ihtiyarlığı yüzünden emekli olmuş, Rumeli'deki arpalık geliri köylerine karşılık, Sinanpaşa ovasında Çathöyük ve Küçükhöyük köyleri kendisine arpalık olarak verilmiştir.

Çathöyük köyü, yani şimdiki Sinanpaşa Kırka ve Ahmetpaşa köyleri arasında olduğundan, bu köy arazisi içinde kurduğu çiftliğinde ve sarayiçi mevkiinde cami, imaret, okul ve hamam yaptırmıştır.

Gerçek Sinan Paşa kimdir?

Sinan Paşa'nin kimolduğuna dair çok iddia var. Yukarıdaki de bunlardan birisi... TDV İslam Ansiklopedesine göre,bu iddiayı doğrulayacak sağlam hiçbir dayanak yok...  

Başka bir rivayete göre, Edip Ali Baki’nin tekrarladığı bir halk rivayetine göre Sinan Paşa, Çathöyük’ten bir çoban olarak hayata atılmış ve Yavuz Sultan Selim’in gözüne girerek vezir yapılmıştır. Bu rivayetin de sağlam bir esası yoktur. 

Sıçanlı Ovası...

Sıçanlı Ovası, Şimdilki Sşnanpaşa ilçesi ve çevresinde yer alan Büyük Sincanlı Ovası'dır. Ovaya tarla farelerinin çokluğundan dolayı Sıçanlı Ovası denilMİŞ. Bazı halkbilimciler ise "sincan" adını Eski Türk Mitolojisinde yeri olan "fare" (sicgan) ile özdeşleştirirler. Bundan dolayı olmalı ki Sıçanlı adı daha sonra Sincanlı olrak değiştirilmiş.

ve Sinanpaşa ismi...

Sincanlı olan ilçe adı 27.05.2004 tarihinde TBMM tarafından Sinanpaşa olarak değiştirilmiştir.