Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın öncülüğünde, sokak hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonu için önemli bir adım atıldı. Afyonkarahisar Belediyesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi arasında imzalanan yeni protokol, sokak hayvanlarının sağlık hizmetlerine erişimini artıracak.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, sokak hayvanlarının sağlık durumlarının iyileştirilmesi ve yaşam standartlarının artırılması amacıyla bir protokole imza attı. Bu protokol, hem Belediye’nin hem de Üniversite’nin ilgili birimlerinin sorumluluğunda yürütülecek.

YASA ÇERÇEVESİNDE HAREKET EDİLECEK

Protokol kapsamında, Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda, sahipsiz hayvanların sağlık hizmetlerini verecek. Bu çerçevede, hayvanların aşılaması, işaretlenmesi, hastalıkları ve yaralanmalarının teşhis ve tedavisi gerçekleştirilecek.

Vali Yiğitbaşı: Gazilik en şerefli unvanlardan birisi Vali Yiğitbaşı: Gazilik en şerefli unvanlardan birisi

HAYVANLARIN NAKLİ VE BAKIMI

Protokole göre, Afyonkarahisar Belediyesi, hasta ve yaralı hayvanları toplayarak Hayvan Hastanesi'ne sevk edecek. Burada yapılacak muayene, teşhis ve tedavi işlemlerinin ardından, hayvanlar Geçici Hayvan Bakımevi'ne nakledilecek. İyileşme sürecinin ardından, hayvanların sahiplendirilmesi mümkün olmazsa, bakımevinde kalmaları sağlanacak. Ayrıca, Hayvan Hastanesi’ne sevk edilen hayvanların sağlık durumları ve tedavi süreçleri detaylı bir şekilde kayıt altına alınacak.

SAĞLIK HİZMETLERİNİN KAPSAMI

Belediye, operasyonlar ve tedaviler için gerekli sarf malzemelerini (anestezik ilaçlar, antibiyotikler, steril cerrahi malzemeler, sargı bezleri ve diğer medikal ürünler) her yılın başında Hayvan Hastanesi Başhekimliği’ne sağlayacak. Ayrıca, operasyon sonrası bakım, kuduz aşılarının uygulanması ve hayvanların işaretlenmesi gibi hizmetlerin yürütülmesi de Belediyenin sorumluluğunda olacak.

ÜNİVERSİTENİN SORUMLULUKLARI

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Belediye tarafından tespit edilen sokak hayvanlarının Hayvan Hastanesi'ne başvurulması durumunda muayene, teşhis ve tedavi işlemlerini gerçekleştirecek. Belediye tarafından getirilen hayvanların ölüm durumunda, güncel ücretin ödenmesi şartıyla nekropsi yapılacak ve raporu hazırlanacak. Ayrıca, Üniversite, belediye veteriner hekimlerinin bazı operasyonları gözlemlemelerine ve deneyim kazanmalarına izin verecek.

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, “Bu protokol ile sokak hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini daha etkin bir şekilde yürüteceğiz. Hayvanların sağlıklarına kavuşmaları için her türlü desteği vereceğiz” dedi.

E6Be4A78 47D6 4Fbf B6Ff Fed28B53575D 10092024104444 6 1024 768

Editör: Birinci Editör