Sosyal medya hayatımızın tam göbeğine girdi yıllardır. Hal böyle olunca sanal da olsa bir sosyal medya meydanı! oluştu. Tv, internet, sanal basın vb.. gibi sosyal medyanın da olumlu ve olumsuz kullanımları var. Bunun için sosyal medya okur yazarlığı diye bir alan oluştu. Aslında sosyal medya kullanan herkesin bu eğitimden geçmesi gerekiyor. Sosyal medya herkesin kafasına göre takılacağı, ona buna rastgele yazacağı, istediği gibi insanları karalayıp iftira edebileceği bir alan değildir. Böyle insanlar da maalesef azımsanmayacak seviyede. En son bazı kadınlarımıza yönelik tezviratla gündeme geldi sosyal medya. Hiç kimsenin böyle ifadeler kullanmaya hakkı yok. Kullandığı takdirde hukuk devreye giriyor doğal olarak. Genel anlamda kadınlar anadır, eştir, cennet onların ayakları altına serilmiştir. Bu tür tezviratları şiddetle kınıyorum.
Sosyal medyanın birçok olumlu faaliyete de etkisi var. Düzenlenen kampanyalarla ihtiyaç sahiplerine yardımcı olunuyor, tedavisi yapılacak çocukların insanların yardımına koşuluyor, farkındalık oluşturuluyor. Örneğin; sanatçı Haluk Levent’in Ahbap platformu ciddi bir sosyal dayanışma işlevi görüyor. Bunun gibi daha farklı platformlar ve oluşumlar insanlara yardımcı oluyor. Tabii art niyetli insanlar da çok. Dolandırıcılık için sosyal medyayı kullananlar da var. Maalesef ki bunların ağına düşen insanlar oluyor. Paralarını kaptırıyorlar veya farklı şekillerde zarar görüyorlar.
Sosyal medya yerinde ve zamanında, kararında kullanılmalı. Facebook, tweeter, instagram, whatsapp, youtube vb. sosyal alanlar inanımızın çoğunluğunun bulunduğu, paylaşımlar yaptığı, bilgiler öğrendiği, yerine göre eğlendiği alanlardır. Buralarda paylaşılan her bilgi de doğru görülmemeli. Yine maalesef ki, sosyal medyada bilgi kirliliği var, işe yaramaz birçok bilgi! çöplüğü var. Bir kısım insanlarımız orada ne okurlarsa hemen inanıyor. Yanlış bilgiyi doğru diye diğer insanlara satıyorlar! Toplumda bu anlamda infial oluşturabilecek olaylara bile meydan verebiliyorlar. Bir kısım insanlarımızın sosyal medya aracılığıyla yanlış yönlendirmeleriyle istenilmeyen hadiseler da yaşanabiliyor. Sosyal medyadaki haberlerin ve bilgilerin birçok kaynaktan sağlaması yapılması gerekir.
Bu mecralar içinde benim en çok zararlı gördüğüm Tik Tok denilen sosyal alan. Gençlerimiz üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu düşünüyor ve görüyorum. Gençlerimiz bu tik tok merakı yüzünden gayri ahlaki değişimlere uğrayabiliyor, saygı ölçülerini kaybedibiliyor. Tik tok neslinden, marka meraklısı bir kızımızın, kendisine marka ayakkabı alamayan annesini ayakkabıcıda merdivenlerden aşağı yuvarlayışını hatırlayın. Hepimizin içi cız etti, o anneyle beraber biz de ağladık. Yine tik tok merakından bir gencimiz video çekmek isterken düşüp gitti ve maalesef hayatını kaybetti. Tik tok, çocuklar ve gençler arasında yaygın lakin doğru bir amaca hizmet etmiyor. Ebeveynleri daha dikkatli olmaya ve sorumluluk almaya davet ediyorum.
Bütün sosyal alanların faydalı ve zararlı tarafları var, biz faydalı olanları vaktinde kararında kullanalım, aşırıya kaçmayalım ve çocukları gençleri, internetin ve sosyal medyanın direk ve yan tesirlerinden muhafaza edelim. Hangi görüş ve düşünceden olursa olsun trollerin gazına ve dolduruşuna gelmeyelim, bu sanal mecrada onlara prim yaptırmayalım, insanları yanlış fikirlerle, hezeyanlarla, iftiralarla aslı astarı olmayan karalamalarla kirletmelerine millet olarak beraber müsaade etmeyelim. Trollük sosyal yalancılıktır. Her konudan her alandan trol olabilir, bu benim zihniyetime veya tuttuğum takıma.. göre paylaşım yapıyor diye, sosyal yalanlarına, iftiralarına ve insanları aşağılamalarına prim vermeyelim. Engelleyelim gitsin..
Daha nice güzel sosyal medya meydanlarında! faydalı paylaşımlarla buluşmak dileğiyle..
Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar
lokmanozkul@gmail.com