Afyonkarahisar’da kitap mezat satışı yapıldığını duyunca merak ettim. Gidip görmek istedim. Dönem tatilinden de yararlanarak Pazartesi akşamları düzenlenen kitap mezat satışının yapıldığı Taşhan’a doğru gidiyorum. Hava kararmış, aylardır özlemle beklenen kar atıştırmaya başlamıştı. Arabamızı Uzun Çarşıya park ederken ilk defa çarşının bomboş olduğunu gördüm. Gündüz park yeri bulamazken şimdi etraf sakin görünüyor. Uzun Çarşının yenileme çalışmaları devam ediyor ve tamamlanan yerler tarihi dokuyu ortaya çıkarmış güzel görünüyor. Gündüz bu güzelliği gözden kaçırdığımı düşünüyorum.
Kar yağışı altında Taşhan’a giriyoruz. Devasa iki sobanın ısıttığı tarihi mekân gecenin altında daha da bir mistikleşiyor, daha bir gizeme bürünüyordu. Üzeri camla örtülen tavanın yüksekliği ferah bir ortam sağlıyor. Kültürle sanat buluşması yaşanıyor. Ortaya yığılmış kitaplar, etrafına sıralanmış masalar ve sandalyelerle rahat bir oturma düzeni sağlamış, çok hoş ortamın sıcaklığı sizi sarıyor. Masalarda guruplar halinde oturanlar var. Çaylar içiliyor, bardaklar kimi dolu, kimi boş. Masada oturanlar ilgi ve dikkatle elinde mikrofonla kitap anonsu yapan sahaf Salih Naycı’yı izliyorlar. Sinada Yayınevi sahibi İbrahim Öz’le birlikte yürütüyorlar bu etkinliği. Açık arttırma usulü ile satılan kitapların tanıtımı yapıldıktan, cüzi bir rakamla açılış fiyatından sonra alacak taliplilerin talebine göre fiyatı yükselerek satılıyor. Ellerinde bulunan masa numaralarını belirten kartları kaldırarak satılan kitaba talip olunuyor. ‘’ Sat-tım ‘’ diyerek zile basılıyor ve satışı en son arttıran kişi kitabın sahibi oluyor.
Sahafların eski ya da yeni kitaplarını, normal değerinden daha ucuza almanın yanı sıra eğlenceli bir ortamı oluşturuyor. Bu ortamda birbirini tanıyanlar, müdavimi olanlar, kitap okumayı sevenler, üniversite öğrencileri, kitap koleksiyonu yapanlar, meraklı kitap kurtları, araştırmak için kaynak arayanlar, öğretmenler, çocukları ile beraber gelmiş aileler dikkatimi çekiyor. Kitaplar; özel baskı, ilk baskı, piyasada ender bulunan kitaplar, paketi açılmamış, hiç okunmamış eski kitaplar, yıllardır arayıp bulamadığınız kitaplar ucuz fiyata karşınıza çıkıveriyor. Bazı masalarda kitaplar yığılıyor. Alan kişinin ucuza büyük bir kütüphane oluşturacağını düşünüyorum. Arada sürpriz çekilişlerle atmosfer daha da bir canlanıyor. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.
Bu gibi etkinliklerle çocuklarımıza da daha uygun fiyata kitaplar alarak kitap sevgisini aşılayabiliriz. Günümüzün çocuklarının, gençlerinin kitap okumayı sevmediklerinden, okuduklarını anlamadıklarından şikâyetçi olmuşuzdur. Varsa yoksa internet, ellerinde telefon, tablet oyun oynadıklarını söyleyip durmuşuzdur hep. Günümüzdeki teknolojinin geldiği bu noktada çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak kolay olmaya bilir. Kitapları sevdirmeye çalışırken, kitapların en iyi arkadaşlar olduğunu söylemeden önce çocuğun evde, birlikte büyüdüğü ailesinin alışkanlıklarına bakmak gerekir. Evinizde kitap okuma alışkanlığı var mı? Çocuklarınıza kitap okumanın faydalarını anlatırken, siz televizyonda dizi izlerseniz etkili bir yöntem olmaya bilir. Unutmayın ki çocuklar yetişkinleri taklit ederler. Kitap okuma alışkanlığını önce sizin edinmeniz gerekir. ‘’Dediğimi yap, yaptığımı yapma ‘’ demek küçük beyinlerde oldukça kafa karıştırıcı olabilir.
Kitap okuma alışkanlığı kazanmak, çocukların zihinsel, ruhsal ve psikolojik yönlerini geliştirmek için en etkili yöntemlerden biridir. Zengin hayal dünyası, daha sağlıklı bir kişilik gelişimi için küçük yaşta kazanılan kitap okuma alışkanlığı sayesinde gerçekleşir. İleride anadillerini daha düzgün konuşmalarına, okul başarılarının artmasına kelime dağarcıklarının gelişmesine de katkı sağlar.
Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı sağlarken; kitap okumak, bir ödev, zorunluluk gibi algılanmamalı. Yemek yemek, oyun oynamak kadar doğal bir alışkanlık gibi kazandırmaya çalışmalıyız. Zorlamayla yaptırırsanız, siz arkanızı döndüğünüzde elinden bırakacak, siz olmadığınız zaman nasılsa siz yoksunuz diye aklına bile getirmeyecektir.
Çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için; evinizde ev kütüphanesi oluşturun. Çocuğunuz için onun erişebileceği, istediği zaman alıp bırakabileceği mini bir kütüphane çocuğunuzun ilgisini çekebilir. Ailece kitap okuma zamanı ayarlanarak, herkesin elinde birer kitap okunması ile zamanı eğlenceli hale getirebilirsiniz. Mesela çocukken kendi okuduğunuz kitapları çocuklarınıza önerebilirsiniz. Sizin okuduğunuz kitabı çocuğunuzun da okuması, beraber fikir yürütmek, tartışmak, okuma saatlerini daha keyifli hale getirecektir.
Sürükleyici çocuk kitapları, çok satan, hatta filme uyarlanmış çocuk hikâye kitapları edinerek ilgisini çekebilirsiniz. Çocuğunuz kitapları okurken ve sonrasında, kitap hakkında konuştuklarını iyi bir dinleyici olarak ilgi gösterin, sorular sordukça doğru yolda olduğunuzu unutmayın. Dışarı çıktığınızda oyuncakçıdan çok bir kitapçıya uğrayın. Çocuğunuzla beraber raflardaki çocuk hikâye kitaplarını inceleyin. Özel günlerde alacağınız hediye bir kitap olsun. Özellikle çevrenizdeki çocuk ve gençlere kitap hediye ediniz.
Kitap okuma aktivitesini yatma zamanı alışkanlığı hale getirmek, bir düzene oturtmak kitap okuma alışkanlığının iyice yerleşmesini sağlar. Araştırmacılar bebekliğinden itibaren okunan masallardan anne babalarının sesini tanıdıklarını, okunan kitabın sakinleştirici, güven verici etkisini hissettiklerini söylüyorlar.
Kitap okumayı alışkanlık haline getirirken kural edinin. Ertelemek okuma istediğini azaltır. İstisnalar dışında çocuğunuzla birlikte kitap okumaya mutlaka zaman ayırın. Geleceği emanet edeceğimiz çocuklarımız için biraz zaman ayırarak fedakarlık yapmak her anne babanın birinci görevi olmalı.