Erdal Akar Konferans Salonunda yüksek lisans öğrencilerinin Türk dünyasında Nevruz kutlamalarını anlattığı panele; Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feyza Kurnaz Şahin ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Çınar'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde yüksek lisans öğrencileri sunumlarını gerçekleştirdi. Panelin açış konuşmasını yapan Çınar, Nevruz Bayramı'nın zaman içerisinde geniş coğrafyaya yayılarak şenliğe dönüştüğünü söyledi. Çınar, 'Yaygın olarak Asya ve Mezopotamya bölgesinde görülen havanın ve suların ısınması ile birlikte baharın başlangıcı, yeni yıl ve doğanın canlanması gibi sebeplerden kutlana gelen Nevruz Bayramı zaman içerisinde geniş coğrafyaya yayılmış, farklı milletleri de kapsayarak şenliğe dönüşmüştür. Bu çerçevede Nevruz'a farklı toplumların da dahil olmasıyla birlikte farklı kültürlerin ve toplumların dini, milli ve manevi değerlerini de kuşatmıştır' diye konuştu.

'Nevruz insanlığın yaradılışından itibaren var olduğu düşünülen bir bayramdır'

Nevruz Şenliği'nin 2009 yılında 7 ülkenin başvurusu sonucunda Birleşmiş Milletler tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine dahil edildiğini belirten Çınar, süreç ile ilgili şunları söyledi:

'Özellikle Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan, İran, Azerbaycan, Hindistan ve Pakistan'ın da yer aldığı 7 devlet başvuru da bulundu. Birleşmiş Milletlere yapmış oldukları başvuru sonucunda Nevruz'u kültür mirası olarak değerlendirmesi istenmiştir. Bu çerçevede 2009 yılında Nevruz aklın, ümidin, itidalin ve hoşgörünün simgesi olarak dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine dahil edilmiştir. 2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da yaklaşık 3 bin yıl devam eden şenlik olarak Nevruz'u bütün dünyaya bir bayram olarak ilan etmiştir. Nevruz tarihi verilerle 3 bin yıl öncesi görülse de insanlığın yaradılışından itibaren var olduğu düşünülen bir bayramdır. 2009 ve 2010 yıllarında ise Birleşmiş Milletler tarafından dünyada kabul edilmiştir.'

Yüksek lisans öğrencilerinden Nevruz sunumları

Açış konuşmasının ardından yüksek lisans öğrencileri: Müşerref Kayla Uysal 'Uygurlar ve Nevruz', Tuba Güney 'Hindistan Türklerinde Nevruz Törenleri', İlknur Avcı 'Özbekistan Türklerinin Nevruz Bayramı', Dilek Çelik 'Azerbaycan'da Nevruz Kutlamaları', Ayşe Nur Sayit 'Kazaklarda Nevruz Geleneği', Lütfiye Nur Doğancık 'Osmanlı'da Nevruz ve Resmi Kutlamalar' ve Ayşe Üstün 'Atatürk Döneminde Nevruz Bayramı' konulu sunumları gerçekleştirdi.

Ayrıca, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Çınar, 'İran'ın Milli Bayramı Nevruz' konusunu anlattı.

Afyon'a 270 yataklı termal otel geliyor Afyon'a 270 yataklı termal otel geliyor

Panel soru cevabın ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi