Tadilatı ve açılışı yılan hikayesine dönen Afyonkarahisar Zafer Meydanında bulunan tarihi Zafer Müzesiyle ilgili sıcak gelişme...

30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde açılışı yapılması planan Zafer Müzesi’nde incelemelerde bulunuldu.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Milletvekilleri Ali özkaya,, İbrahim Yurdunuseven, Hasan Arslan ve AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Avukat Turgay Şahin, müzede incelemeelrde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

Milletvekili Ali özkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Özel İdare vasıtasıyla yapılan çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Zafer Muzesi Haber

Afyon'da ayçiçeği hasadı devam ediyor Afyon'da ayçiçeği hasadı devam ediyor

Zafer Müzesi hakkında bilgi

Müze binası 1913-1914 yıllarında Afyonkarahisar2ın o zamanki Belediye Başkanı Esbabzade Hüseyin Tevfik Efendi tarafından belediye hizmet binası olarak kullanılmak üzere yaptırılmıştır.

Bina, 27 Ağustos 1922’de Afyon’un düşman işgalinden kurtulmasından sonra Başkomutan Mustafa Kemal Paşa,  İsmet İnönü, Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu tarafından Batı Cephesi karargâh binası olarak kullanılmıştır.

Başkomutan Meydan Muharebesi burada planlanmıştır.

Bina bu bakımdan büyük bir öneme sahiptir. 1935 yılında yeni belediye binası yapılınca boşaltılan bina 1985 yılında Başkomutan Tarihî Millî Park Müdürlüğü’ne Zafer Müzesi yapılmak üzere devredilmiştir.

Zafer Müzesi olrak kullanılmaya başlanılan tarihi binada, Kurtuluş Savaşı ile ilgili bilgiler, fotoğraflar, topografik harita, pano, belge ile silahlar, savunma telleri, konserve kutuları gibi savaşta kullanılan malzemeler olmak üzere toplan 213 adet tarihi eser yer almaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Tevfik Bıyıkoğlu ve diğer komutanların kaldıkları odalar da yeniden düzenlenerek 1995 yılında hizmet vermeye başlamıştır.

Bina, 2020 yılında tadilata alınmış ve şu anda tadilatı devam etmektedir. Müzenin 2024 Ağustos ayında açılması beklenmektedir.

Editör: Birinci Editör