Zafer Yılı Ne Zaman Başlayacak?

Abone Ol
 “Zafer Yılı Ne Zaman Başlayacak?”

Sevgili Afyonhaber takipçileri.

Bildiğiniz üzere 2022 yılı itibarıyla Zaferin 100.Yılı. Bu doğrultuda Zaferin Sesi köşemde sizlerle duygu, düşünce ve öngörülerimi naçizane paylaşmaya başladım. Bugün de “MİLLİ MÜCADELENİN 100.YILINDAN “2019’DAN 2022’YE AFYONKARAHİSAR İÇİN BİR ÖNGÖRÜ RAPORU” adını taşıyan raporumdan bazı köşe başlarını belirli aralıklarla sizlerle paylaşmaya başlıyorum.

Zafer’in 100.Yılı etkinlikleri ne zaman başlayacak, etkinlikler ne zaman yapılacak ve ne zaman bitecek?

Bu soru cevaplanması gereken ilk sorulardan bir tanesi…
Aslında zafer yılı etkinlikleri başlamalıydı.
Önce 2019’a gidelim ve ne demek istediğimi daha da somutlaştıralım.






Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkış tarihi 19 Mayıs 1919… Bu olayın 100.etkinlikleri Samsun’da 18-19 Mayıs 2019 günü gündem olsa da, özellikle o gün şehir dışından Samsun’a gelişler zirve noktasına ulaşsa da Samsun şehri 100.yıl etkinliklerini 1 Ocak 2019’da başladı. Peki, ne zaman bitirdi? 31 Aralık 2019’da… Yani 2019 yılı, tüm yıl boyunca 100.yıl etkinliklerine ayrıldı. Evet, yanlış okumadınız; tam 1 yıl…

Amasya’daki etkinlikler Mart-Aralık aylarında 9 ay…
Erzurum’daki etkinlikler Mayıs-Ağustos aylarında 4 ay…
Sivas’taki etkinlikler Ocak-Aralık aylarında 12 ay…

Burada şunu not düşeyim: Tabii ki etkinlikler, o tarihi olayın gerçekleştiği zaman diliminde yoğunlaştı. Örneğin; Sivas’ta 4-11 Eylül arası gibi…  Ama gördüğünüz üzere etkinlik takvimi çok geniş tutuldu.

Peki, bu şehirler 1 yıl gibi uzun bir sürede etkinlikleri nasıl organize ettiler? Ne yaptılar?
Açık ve net söylüyorum: Şehirde yapılan her türlü sosyal, kültürel, sanatsal, ekonomik, sportif vb. etkinliği 100.yıl ile ilişkilendirdiler. Örneğin; 23 Nisan’da bir etkinlik yapıldı ve bunun 100.yıl ile bağlantısı kuruldu. Bu ilişkilendirme dışında da tabii ki belirli bir takvim çerçevesinde güzel etkinlikler oluşturdular. Her kurum, her sivil toplum örgütü belirli bir merkezden yönetilerek 100.yıl etkinliğine katkı sağladı.

Uç bir örnekle daha da somutlaştırayım. Örneğin; Erzurum’da bir kayak etkinliği mi yapıldı! 100.Yıl Kayak Etkinliği oldu. Sivas’ta yöresel kangal festivali mi yapıldı! 100.yıl Kangal Festivali oldu adı. Samsun’da bisikletçiler 100.Yıl Bisiklet Turu yaptı. Yani her şey ama her şey 100.yıl ile ilişkilendirildi. İllaki tarihi bir etkinlik olmasına gerek duyulmadı. Önemli olan 100.yıl isminin zihinlere kazınması ve yaşatılması idi. Herkes bir şekilde bir planlamanın içinde yer aldı.

Biz Afyonkarahisar’a dönelim. 2022 yılındayız, aylardan ocak…
Peki, Afyon’da 100.Yıl ZAFER ETKİNLİKLERİ ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek?
Bence, 2022 yılının tamamı Zafer Yılı olarak kutlanmalı. Ocak’tan aralık ayı sonuna kadar, Samsun ve Sivas’ın yaptığı gibi 1 yıl Zafer Yılı Etkinlikleri oluşturulmalı. Evet, ağustos ayında Zafer Haftasında yoğunluk olacak ama 1 yıllık bir Zafer Yılı süreci yaşanmalıdır. Bir 100.Yıl Tanıtım Organizasyonu ile yerelde ve ulusalda etkinliklerin başladığı duyurusu yapılmalı. Etkinliklerin sadece ağustos ayı ile sınırlandırılması Zafer Haftası etkinliklerinin geçtiğimiz yıllardan farkının olmamasına neden olabilir. Bütün sene Afyonkarahisar 100.yıl ruhunu yaşayacak ve yaşatacak etkinliklerin ev sahipliğini yaparsa zirveye çıkacaktır.

100.yıl bu demek!