Gerek özel hayatımızda ve gerekse iş hayatımızda doğru ve sağlıklı iletişim kurmanın başarı için ne kadar gerekli olduğunu hepimiz biliyoruz, madem öyle bu önerileri iyi dinleyelim…

 

İş yerinde iletişimin nasıl olması gerektiği konusunun pek çoğumuzu ilgilendirdiğini ya da artık ilgilendirmesi gerektiğini söylüyoruz; Zira bu hem başarı hem de mutluluk için aşılması gereken kilit noktadır. Sonuçta; günün büyük bölümünü geçirdiğimiz iş yerlerinde nasıl iletişim kuracağımızı bilmezsek, haliyle sorun yaşarız.

 

İş hayatımızı benimsediğimiz hatalı iletişim yöntemleri yüzünden mahvetmiş oluruz. Mesai arkadaşlarımız ya da yöneticilerimizle aramıza aşılmayacak duvarlar örebiliriz. İşten soğur hatta belki de olayı istifa etme raddesine kadar gelebiliriz. Kaldı ki iş yerinde iletişimin nasıl olması gerektiğini bilmeyen sayısız insanın az önce saydığım bu durumları yaşadığını biliyorum. İstifa etmek istiyorum diyorsanız öncelikle kendinize bazı kilit soruları sormalısınız.

 

Yukarıda değindiğim konularda mutabık isek gelelim esas konumuza…

 

Pek çok çalışan iş yerinde anlaşmazlık yaşadığı için mesai saatlerini; mutsuz ve verimsiz geçirdiğinin farkındayım. Kaldı ki eminim, sizin etrafınızda da bahsettiğim durumlara örnek olabilecek bir sürü kişi vardır. Ya da direkt olarak siz bu sorundan muzdaripsinizdir. Belki anlaşmazlık yaşadığınız mesai arkadaşınız yüzünden işe gitmek bile istemiyorsunuzdur. Belki de iş yerinde sağlıklı iletişim kurma konusuna yeteri kadar özen göstermediğiniz için çok yakın bir zamanda aynı konu yüzünden sorun yaşamışsınızdır.

 

Şayet böyle durumlarla karşılaşmak ve iletişim yüzünden kariyerinize zarar vermek istemiyorsanız; aşağıdaki başlıkları tek tek incelemelisiniz derim. Zira hemen şimdi iş yerinde doğru iletişimin nasıl olması gerektiği üzerine konuşacağız.

İşte iş hayatında sağlıksız iletişimden kurtaracak tavsiyeler;

 

1.    Alt Üst İlişkisine Dikkat Edin!

 

İş yerinde doğru iletişim kurmak için dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi ast-üst ilişkisi! Çünkü bu noktada hata yapan sayısız insan var. Mesela; kişi altındakilere karşı fazlasıyla sert ve suçlayıcı tavırlarla yaklaşırken, patronunun karşısında ise el pençe divan duruyor. Tıpkı bir anda aslana dönüşüveren kedi gibi, karşısındaki kişiye göre adeta kişilik değiştiriyor. Ve bu kesinlikle yanlış bir tutum! Astların karşısında aslan kesilip üstlerin karşısında sesi çıkmayan bir kediye dönüşmek hiç ama hiç doğru bir davranış değil!

 

Yapılması gereken şey; hem astlara hem de üstlere karşı saygılı olmaktır. Karşıdaki kişi onun altı diye bağırıp çağırma hakkına sahip olduğunu düşünmemektir. Empati yaparak daha makul davranmaktır. Aynı şekilde üstün karşısında da ezilip büzülmeye gerek duymamak, tıpkı diğerleri gibi onunla da aynı saygı çerçeveleri içerisinde iletişim kurmaktır.

 

2.    Güler Yüz ve Tatlı Dilin Hemen Her Zaman İşe Yarayacağının Farkına Varın!

 

Evet, iş yerinde sorun yaşamamak için her zaman güler yüzlü olmalısınız. Bunun yanında tatlı dilin yılanı deliğinden çıkarttığı gerçeğini de unutmamalısınız. Ekip arkadaşlarınızla konuşurken kaba saba sözcükler kullanmaktan kaçınmalısınız.

 

Düşünsenize; iş yerinize girdiğinizde karşılaştığınız insanlara gülümseyerek “günaydın” dediğinizde mi daha başarılı ilişkiler kurarsınız, yoksa asık suratınız ve bıçağın bile açamadığı ağzınızla öylece masanıza oturduğunuzda mı?

Kısacası; hem sorun yaşamamak hem de istediğiniz tepkilerle karşılaşmak için güler yüz ve tatlı dil ikilisinden bol bol faydalanmalısınız derim.

 

3.    Olumsuz Tepkilerle Karşılaşmak İstemiyorsanız Yersiz Şakalar Yapmayın!

 

Yersiz şakalar, sululuklar ve iş ortamına yakışmayacak sözlerden de kaçınmalısınız. Aksi takdirde; istemediğiniz tepkilerle karşılaşabilirsiniz. Mesela; karşınızdaki kişi size hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar sert bir tepki verebilir. Ya da yapmış olduğunuz sulu şakadan dolayı yüz bularak, size hoş olmayacak şekillerde yaklaşabilir. Tamam, sizin o şaka diye düşündüğünüz şeyi yaptığınız kişi yakın bir iş arkadaşınız olabilir. Ancak her şeyin bir hududu olduğunu bilmelisiniz. Bu tarz hareketlerin iş yeri iletişimi için uygun olmadığını anlamalı ve makul davranmaya özen göstermelisiniz.

 

4.    İş Yerinde İletişim Sorunları Yaşamamak için Saygılı Olun!

 

… Ve tabii ki her koşulda saygı! İş yerinde doğru iletişim kurabilmek için birbirinize karşı saygılı olmayı öğrenmelisiniz. Yukarıda da değindiğimiz nokta gibi hem astlarınıza hem de üstlerinize karşı saygılı davranmalısınız. Karşınızdaki kişinin mevkisi, makamı ne olursa olsun (onun bir temizlik görevlisi ya da müdür olması fark etmez) hiç kimseye karşı saygısızca davranmamalısınız. Zira bir başkasına saygısızlık yaptığınızda en çok kendinize zarar vermiş olursunuz.

 

Bu kuralı aklınızdan çıkarmaz ve saygılı olmaktan vazgeçmezseniz; iş yerinde doğru iletişim kurma işinin büyük kısmını halletmiş olursunuz. Yöneticinizle iyi iletişim kurabilmek için dikkat etmeniz gerekenleri, “iş hayatında iletişim” konulu yazılarımdan öğrenebilirsiniz.

 

5.    İş Hayatındaki Zor Kişiliklerle Nasıl Başa Çıkacağınızı Bilin!

 

Şikayetçi tipler, kronik mutsuzlar, bahaneciler, dedikoducular, çokbilmişler, gevezeler, bay-bayan doğrular, algılama konusunda güçlük yaşayanlar, kısacası iş hayatındaki zor kişilikler… İş hayatındaki iletişim sorunlarının çoğunun bu insanlarla kurulan ilişkilerden kaynaklandığını biliyoruz, değil mi?

 

Mesela; çok bilmiş bir mesai arkadaşımıza karşı nasıl davranmamız gerektiğini bir türlü kestiremiyoruz. Onun ukala tavırları karşısında “he he” mi yoksa “git başımdan” mı demeliyiz, nedense bunun kararını veremiyoruz. Ya da her şeyden dert yakınan astımızla nasıl iletişim kurmamız gerektiği konusunda hep kafa karışıklığı yaşıyoruz.

 

Ve doğal olarak, iş yerinde doğru iletişim kurmanın gereğini yerine getiremiyoruz. İşte bu nedenle de sizlere iş hayatındaki zor kişiliklerle nasıl başa çıkacağınızı öğrenmenizi ve profesyonel yardım almanızı öneriyorum. Böylece karşınızdaki kişi ne kadar zor olursa olsun çalışma hayatınıza bir başkası yüzünden zarar vermekten kurtulmuş olacaksınız.

 

6.    Stres ve Öfkenizi Kontrol Etmeyi Öğrenin!

 

İş yerinde sağlıklı iletişim kurmanın kurallarından bir diğeri de stres ve öfke kontrolünü sağlamak! Aksi takdirde, öfkenize yenik düşer ve kariyerinizi kötü etkileyecek hatalar yapabilirsiniz. Mesela; hata yapan bir astınıza bağırıp çağırır ve farkına bile varmadan hem onu hem de kendinizi üzersiniz. Veya yöneticinize kızıp bir hışımla onun karşısına çıkar ve ağzınıza geleni söyledikten sonra sonradan pişman olacağınız istifa dilekçenizi yazarsınız. Öfkeyle söylediğiniz şeylerle yanlış anladığınız iş arkadaşınızın kalbini kırarsınız. İş yerinde yaşanmaması gereken tartışmalar yaşarsınız.

 

Ya da ısrarla sizi anlamak istemeyen müşterinize pek uygun olmayan şekilde davranırsınız. Keskin sirke ve malum küp durumunu tecrübe edersiniz. Sizin anlayacağınız, öfkenizi kontrol altında tutmayı bilmezseniz; iş hayatında bunlar gibi bir sürü tatsız olayla karşılaşabilirsiniz. Ama endişelenmenize gerek yok. Çünkü siz bu tarz olaylarla karşılaşmayacaksınız. Zira artık iş yerinde doğru iletişimin nasıl olması gerektiğini ve bunun en önemli yollarından birinin de öfke kontrolünüzü sağlamak olduğunu biliyorsunuz.

 

7.    İş Hayatında Doğru İletişim için İyi Bir Dinleyici Olun!

 

Çünkü iyi bir dinleyici değilseniz, karşınızdaki kişinin ne dediğini anlamaz ve büyük ihtimale anlaşmazlıkların ortaya çıkmasına yol açarsınız. Zaten iletişim yeteneği zayıf olanların çoğuna baktığınızda onların iyi birer dinleyici olmadığını görürsünüz. Karşısındaki kişiyi sözüm ona dinlerken aklının bambaşka yerlerde olduğunu fark edersiniz. O kişi aslında konuşma sırasının kendisine gelmesini beklemektedir ve dinlermiş gibi yaparken ne söyleyeceğini düşünmektedir.

 

Zira amaç karşısındaki kişinin düşüncelerini öğrenmekten öte kendi düşündüklerini söyleyebilmektir. İşte bu nedenle size dinlemeyi öğrenmeniz gerektiğini söylüyorum. Karşınızdaki kişinin hem sözlerini hem de düşüncelerini anlamak için uğraşmanızı, yanlış anlaşmalara mahal vermemenizi öneriyorum.

 

8.    İş Yerinde Doğru İletişim Kurmak için Samimiyetin Dozunu Kaçırmayın!

 

İş yerinde doğru iletişim kurmanın bir diğer kuralı da samimiyet hudutları! Çünkü çoğu kişinin iş yerinde samimiyetin dozunu kaçırıyor. Bu da doğal olarak problemlerin ortaya çıkmasına ve çalışma hayatındaki ciddiyet faktörünün sarsılmasına neden oluyor.

 

Birbirine seslenirken “abi, abla, dostum, kanka, hatta panpa, canım, beybisi, tatlış” gibi sözcüklerle hitap eden kişiler iş yerinde iletişim konusunda gerçekten çuvallıyorlar.

 

9.    Yönetici-çalışan ya da çalışan-çalışan arasındaki ilişkide her zaman bir mesafe olmalı!

İş ortamının fazla samimiyete, diğer bir ifadeyle laubaliliğe gelmeyeceği bilinmeli, iş hayatı ve profesyonel hayatta ölçülü ilişkiler geliştirilmeli!

 

10. Yanlış Anlaşılmaların Önüne Geçmek için Soru Sorup Net Olun!

 

Mesai arkadaşınız, müşteriniz, iş partneriniz ya da yöneticiniz! Karşınızdaki kişinin ne dediğini tam olarak anlamadıysanız, mutlaka bunu belirtin. “Yanlış anlamadıysam, şunu şunu diyorsunuz, teyit etmek için soruyorum şöyle mi demiştiniz…” gibi sorularla yanlış anlaşılmaların önüne geçin. Aynı şekilde sizin söylediklerinizin de anlaşılır olmasını sağlayın.

 

Yazışmalarınızda, maillerinizde, hazırladığınız raporlarda, dilekçelerde, kısacası sözlü ya da yazılı iletişim araçlarınızın hepsinde açık ve net olmaya özen gösterin. Karşınızdaki kişinin sizi tam olarak anlamadığını düşünüyorsanız, daha açık bir dil kullanın. Yani hem karşı tarafı doğru şekilde anladığınızdan hem de sizin demek istediğiniz şeyin gerçekten anlaşıldığından emin olun.

 

11. Vücut Dilinizi Doğru Kullanın!

 

İş yerindeki iletişiminizin doğru olması için söylediğiniz sözler kadar yaptığınız hareketler ve jestlere de dikkat etmelisiniz. Mesela; diliniz “evet, seni dinliyorum” derken bedeniniz “sen konuş, ben dinliyormuş gibi yapacağım” falan demesin. Daha açık söylemem gerekirse, kelimelerinizle beden diliniz birbiriyle çelişmesin.

 

Vücut dilinizi doğru kullanmayı öğrenmelisiniz. Mimiklerinizden, göz temasına, el kol hareketlerinizden oturuşunuza, yürüyüşünüzden duruşunuza varana kadar hepsine ayrı ayrı özen göstermelisiniz. Çünkü siz farkında olmasanız bile bedeniniz gerçekte ne söylemek istediğinizi bariz bir şekilde belli ediyor.

 

Örneğin; kendinize olan güveniniz, karşınızdaki kişiyi ne kadar kale aldığınız, onu ne kadar dinlediğiniz beden dili hareketlerinizden rahatlıkla anlaşılıyor. Ve son olarak aşağıdaki yazıları incelemenizi ve beden dilinizi doğru kullanmayı öğrenerek iletişim yeteneğinizi geliştirmenizi öneririm.

 

12. İş Yerinde Arkadaşlık Nasıl Olmalı, Öğrenin!

 

İş yerinde iletişim nasıl olmalı, diye düşünüyorsanız aynı zamanda iş yerinde arkadaşlık nasıl olmalı diye de düşünmelisiniz. Çünkü iş arkadaşı ilişkisinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Mesela; iki çalışan arasında fazlasıyla samimi bir ilişki kurulduğunda, dostluğun sonu kötüye gidebiliyor. Arkadaşının anlaşmazlık yaşadığı kişiye karşı diğeri de tavır alıyor. Ya da yöneticiyle yakın iş arkadaşı arasında bir anlaşmazlık yaşandığında olaydan diğeri de etkileniyor.

 

…Veya iki kişi bir araya gelip kendilerini, ekibin diğer üyelerine karşı istemsizce kapatıyor. Sürekli birlikte oldukları için dedikodu kazanı kaynamaya başlıyor ve iş aksatılıyor. Tüm bunlara ek olarak bir de fazla muhabbetten dolayı tez vakitte ayrılık yaşanıyor ve bu durum yine iş hayatını kötü etkiliyor.

 

Uzun lafın kısası; iş yerinde doğru ve sağlıklı iletişim kurabilmek için iş arkadaşlıklarınızın ölçülü olmasına dikkat etmelisiniz. İş arkadaşınızı gerçek bir dost olarak görseniz bile çalışma hayatınıza bunu yansıtmamalısınız. Arkadaşlığınızın kariyerinizi kötü etkilemesine izin vermemelisiniz.

 

İş arkadaşlarınızla nasıl, anlamlı ve sağlıklı iletişim kuracağınızla ilgili daha fazla bilgi için iletişim hatlarımızdan 0544 724 36 50 benimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yazılarım ve yöntemlerle ilgili yapıcı yorumlarınızı aşağıda Size ayrılan bizimle paylaşın.  

 

Unutmayın, biz birlikte daha güçlüyüz !

 

Büyüyüp sonra birleşmek yerine, önce birleşip sonra birlikte yükselelim !!!