Her evlilikte çeşitli problemler dönem dönem ortaya çıkabilir. Evliliklerde önemli olan hiç hatasız ve tartışmasız evlilik yapmak değil ortaya çıkan problemleri makul ve mantıklı bir şekilde çözebilmektir. Problemleri çözmenin en önemli yolu da etkili iletişimdir.

Tartışmaların çözüme kavuşmadığı, eşler arasındaki problemlerin çözülmemesinden dolayı gergin bir havanın hakim olduğu evlerde yetişen çocukların psikolojik ve fizyolojik gelişimleri bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

Ayrıca çocuklar problem çözme becerilerini aile içinde kazandığı için, problemlerin çözülmediği evde yetişen çocuk ikili ilişkilerde problem çözmeyi öğrenemeyecek ve hatalı davranış kalıplarını benimseyecektir. Bunun sonucunda da, bu çocuklar büyüdükleri ve kendi evliliklerini yaptıkları zaman anne ve babalarının yaşadıklarına benzer problemler yaşayacaktır.

 

İşte evliliklerde yapılan büyük iletişim Hataları

1.      İletişimde Önyargılı Olmak:

Eşlerden birisi daha sözünü bitirmeden diğerinin olumsuz anlamda eşinin ne söyleyeceği üzerine yorum yapması olarak tanımlanabilir.

Örneğin; “ Kadın eşine, ertesi akşam gelip gelemeyeceğini sorunca, erkeğin zaten hep erken gelmemi istiyorsun, ne yapabilirim” diye şikâyette bulunması denilebilir. Kadın belki de şöyle söyleyecekti:

“ Yarın erken gelebilir misin? Yarın evlilik yıldönümümüz ve ben güzel yemekler yapıp seninle vakit geçirmek istiyorum.”

Erkek konuşmanın nereye gideceğini bekleyip ona göre cevap vermiş olsaydı, durum daha farklı olabilirdi.

2.      Hatayı Eleştirmek Yerine Kişiliği Eleştirmek:

Yapılan bir hata karşısında, eşin hatayı yapan diğer eşe karşı, hatasının yapıcı eleştirisi yerine kişiliğinin yıkıcı bir şekilde eleştirilmesidir.

Örneğin; Erkek bir sonraki hafta sonunu işi dolayısıyla şehir dışında geçirmek zorundadır. Kadın bu duruma karşı öfkesini “Zaten bizimle vakit geçirmemek için elinden geleni yapıyorsun, hem benimle hem de çocuğunla ilgilenmiyorsun. Çok sorumsuzsun.” Şeklinde ifade edebilir. Bu durumda yaşanılan hatadan dolayı kadının eşin “Sorumsuz” olduğunu söylemesi hatayı kişiliğe atfetmeye örnektir.

3.      İlişki de Genellemeler Yapmak:

Yapılan bir hatadan dolayı karşı tarafı hep aynı şeyi yapmakla suçlamaktır. Örnek olarak; o günkü akşam yemeğinin altını yakan eşine karşı erkeğin “Zaten sen her yemeğin altını yakarsın ya da yemek yapmayı bir türlü öğrenemedin” demesi gösterilebilir.

4. Geçmiş Olayları Yeniden Gündeme Getirmek:

Eşler arasında geçmiş zamanda yaşanmış fakat bir çözüme kavuşturulmamış tartışmaların, şimdiki zamanda çıkan ufak bir tartışma sonucunda tekrar gündeme getirilmesidir. Bunun sonucunda, ufak bir sebepten çıkan tartışma, eski defterlerin de gündeme gelmesiyle istenilmeyen boyutlara ulaşabilir.

Örnek olarak: Erkeğin eşine o akşam kendi ailesine gitme teklifine karşın kadının rahatsız olduğu gerekçesiyle başka zaman gidelim demesi üzerine; erkeğin “Zaten sen evliliğimizin ilk zamanında da annemle bir türlü anlaşamamıştın. Ne alıp veremediğin var annemler, bir türlü anlayamıyorum!” demesi gösterilebilir.

5. Hep Olumsuzlukları Gündeme Getirmek:

Evlilik içinde olumlu şeylerin olduğu gibi olumsuzlukların olması da gayet doğaldır. Önemli olan ortadaki olumsuzluklara makul çözümler getirebilmek ve birlikte çözebilmektir. Eşler evlilik içerisinde olan olumlu şeyleri zaten olması gereken şeylermiş gibi hiç takdir etmeyebilirken, olumsuzlukları kesinlikle olmaması gereken şeyler olarak düşünüp bunun için birbirlerini suçlayabilirler. Halbuki, eşlerin birbirlerinde gördükleri olumlu özellikleri birbirlerine söylemeleri, olumsuz olayları çözerken çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Eğer her şeye rağmen iletişim hatalarını düzeltemiyorsanız profesyonel karı-kocalık ve profesyonel anne-babalık için mutlaka profesyonel yardım almanız gelmiş demektir. Benden bu kadar ! Profesyonel yardım almak için iletişim numaram 0532 158 35 55 ten bana ulaşabilir veya yazabilirsiniz.

Her şeye emek veren ama profesyonel iletişim eğitimlerine katılmayanların kulakları çınlasın !!!