IBAN'a para gönderenlere dikkat! Açıklamanın bu bölümünü yazmayanlar yanabilir...  Bankacılık ve finans hukuku uzmanı aracı avukat Emin Saygın, IBAN ile para gönderenleri bekleyen büyük tehlikeyi anlattı.

Yüksek enflasyonun ve fiyat artışlarının eşiğinde piyasadaki birçok ürünün fiyatında patlama yaşandı ve büyük meblağlar ödemenin yolu nakit değil IBAN numarası oldu.

IBAN ödemeleri alıcılar arasında yaygınlaştıkça açıklama kısmının önemi de arttı. Açıklamaya bunu yazmayan kişi mahvolmuş demektir. 

Başvuru Süreci ve Avantajlı Kampanyalarla Limit Artırma Yöntemleri Başvuru Süreci ve Avantajlı Kampanyalarla Limit Artırma Yöntemleri

Uzman, banka hesaplarına IBAN kullanarak para gönderen vatandaşları uyardı. Saygın, açıklama kısmına "borç ödemesi", "hizmet bedeli" gibi terimlerin yazılması gerektiğini vurguladı ve Iban hesaplarına para transferlerinin mobil bankacılığın  geliştirilmesi  ile arttığını belirterek, borç kodunun 1002. bölümüne göre, açıklama olmadan gönderilen paranın borç ödemesi olarak kabul edildiğini belirtti.

Saygın uyardı: "Açıklamazsanız bu para karşı tarafa borçlu sayılacak, siz de borcu ödemeye göndereceksiniz."

Saygın, IBAN'lı kiracılara şu bilgileri de verdi: IBAN'lı kiracılar için "kira" kısmına sadece açıklama yazmak yeterli değil. Bunun yerine kiranın hangi ayda ödenmesi gerektiğini belirten "Ocak 2024 kirası" veya "Şubat 2024 kirası" gibi maddeler eklenmelidir. Bu şekilde yapılan açıklamalar ileride ortaya çıkabilecek olası sorunların önüne geçmektedir.

Editör: Birinci Editör