Çapa öğretmen okulu mezunu (1934-1937) , Cumhuriyetimizin ilk öğretmenlerinden Saadet (AKÜNAL) BERNA dün rahmetli oldu. SAADET BERNA ÖĞRETMENİM güzeller güzeliydi, yine öyle... Nüktedan, vefalı, idealist ve ilkeliydi. Yemyeşildi, sapsarıydı ojeleri, bütün bir YÜZYILI gördü güzel mavi gözleri...

Şöyle söylerdi;

 "Türkiye Kurtuluş Savaşını nasıl başardıysa her şeyi başarır, tek derdimizse birbirimizi az sevmemiz" * "ömür değil uzayan sadece yaşlılık, sevdiklerinin ölümleriyle dolu bir uzun ömür neye yarar ki".

 ”Bir daha dünyaya gelsem yine öğretmen olurdum”.

 Öğretmenliğin sınav puanı tıp’tan bile yüksek olmalı”.

 "Öğretmenli bir başka can’ın hayatına sevgiyle dokunma fırsatıydı, BİLGİ, GÖRGÜ, GÖNÜL MESLEĞİYDİ ÖĞRETMENLİK".

 ”Öğretmen nasihat etmez model olur”

48 yıllık öğretmenliğinden süzülen gözlemlerini enejiyle, hevesle ve umutla paylaşırdı. CUMHURİYETTEN YAŞLI HEPİMİZDEN GENÇTİ çünkü 80 yaşında bile projeleri vardı, ülkesi için çalışmaya hevesi ve gönül gücü vardı. Carl Orff’ yaklaşımından, tren okuldan, gemi okuldan söz ederdi. Hediyesi bol bir insandı. Ve hep aynı iki şeyi hediye ederdi; Türk Bayrağı ve nazar boncuğu.

Saadet öğretmenin annesi 1930’larda Eskişehir’de ana okulu açmış bir öğretmen, babası okul müdürü, eşi pilot subay, eşinin halası Türkiye Cumhuriyetinin ilk kadın milletvekillerinden Hatice Özgener.

“Henüz 2-3 yaşlarında olmalıyım. Şeker yok, şeker yokluğundan mıdır nedir çoğunluk uyuz olmuş. Eve bir sepet beyaz üzüm geldi. Üzümler annemin eliyle bir ahbaba götürülecek. Üzümleri gördüm, uzun uzun ağlayıp tepindiğimi hatırlıyorum. Annem emanettir diye bir tanecik bile vermedi”.

Hz. Mevlana gibi o da 30 Eylül de doğmuş...Hz. Mevlana 17 Aralıkta vuslata erdi, Saadet öğretmenim 15 Aralıkta...100 yıllık ömrünün bir vasiyeti olsa Saadet öğretmenin, bence bu "birbirinizi sevin" olurdu. Bodrum Gündoğan mezarlığına bugün ikindi namazı sonrası defnedilecek. Eşine, babacığına ve sevgili kızına kavuşmuştur bugün dilerim. Nur içinde yatsın, nur içinde dinlensin güzel kalbi.

 Bir Eğitim Çınarı: Saadet Berna. 2016. Prof. Dr. İnayet AYDIN, Dr. Kadriye Işıklar PÜRÇEK Pegem Akademi. Ankara.