BMM’den Yeni Düzenleme: Sendika Üyesi Memurlara Aylık 641 TL İkramiye

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), sendika üyesi kamu çalışanlarına her ay 641 TL tutarında ikramiye verilmesini öngören bir düzenlemeyi kabul etti.

Emeklilik sistemi sil baştan düzenleniyor Emeklilik sistemi sil baştan düzenleniyor

Geçtiğimiz Ocak ayında Anayasa Mahkemesi, kamu görevlilerine verilen toplu sözleşme ikramiyelerini düzenleyen yasayı Anayasa'ya aykırı bularak iptal etmişti. Bu gelişmenin ardından, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yeni kanun teklifine sendika üyesi memurlara yönelik toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini sağlayacak bir madde eklendi. Ancak, bu madde Genel Kurul'da yapılan değişiklikle barajın kaldırılması sonucunda revize edildi.

Yeni düzenlemeye göre, yürürlükteki toplu sözleşme kapsamında, 707 göstergeye denk gelen bir ikramiye tüm sendika üyesi memurlara ödenecek. Sendika üyesi olmayan memurlar bu ödemeden yararlanamayacak.

Böylece, toplu sözleşme ikramiyeleri arasında ayrım yapılmasının önüne geçilmiş olacak. 2024 itibarıyla, kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, sendika üyesi memurlara aylık olarak 641,81 TL ödeme yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yapılan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi çerçevesinde memurlara toplu sözleşme ikramiyesi sağlandığını ifade etti. Işıkhan, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak bu düzenlemenin iptal edilmesine neden olduğunu belirtti ve ekledi:

"İptal kararı sonucunda kamu görevlilerinin maaşlarında azalma yaşandı. Emekçilerin ve memurların haklarını her zaman korumak için çalışıyoruz. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenleme ile sendikalı memurlarımıza 641,81 TL ikramiye ödenecek ve tüm sendikalı memurlar bu ödemeyi alacak. Cumhur İttifakı milletvekillerine katkılarından dolayı teşekkür ederim. Memurlarımıza hayırlı olsun."

Editör: Birinci Editör