Türkiye

Türkiye'nin ölüm istatistiği!.. Liste de Afyon da var!..

Türkiye’nin ölüm istatistiği raporu: İşte en çok kayba neden olan hastalıklar ve illere göre dağılımı!.. Listede Afyonkarahisar ili de var!..

Abone Ol

Türkiye’nin ölüm istatistiği raporu: İşte en çok kayba neden olan hastalıklar ve illere göre dağılımı!.. Listede Afyonkarahisar ili de var!..

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranlarını inceledi. Ayrıca Türkiye'de kaynaklı ölümlerin en az olduğu iller de listelendi. İşte TÜİK'in paylaştığı Türkiye'nin kanser haritası...

TÜİK verilerine göre, ölüm sayısı 2021 yılında 566 bin 485 iken 2022 yılında yüzde 10,9 azalarak 504 bin 839 oldu. Ölen kişilerin 2022 yılında yüzde 54,6'sını erkekler, %45,4'ünü kadınlar oluşturdu.

Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il, 2022 yılında binde 11,7 ile Sinop oldu. Bu ili binde 11,2 ile Kastamonu, binde 10,3 ile Edirne, binde 10,2 ile Kırklareli izledi. Kaba ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 2,4 ile Şırnak oldu. Bu ili binde 2,5 ile Hakkari, binde 2,9 ile Van ve binde 3,0 ile Batman izledi.

Ölüm nedenleri arasında dolaşım sistemi kaynaklı hastalıklar ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini %15,2 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, %13,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.

Dolaşım sistemi hastalıklarından ölüm oranı sıralamasında Afyonkarahisar da var!..

Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümler alt ölüm nedenlerine göre incelendiğinde, ölenlerin %42,3'ünün iskemik kalp hastalıklarından, %23,5'inin diğer kalp hastalıklarından, %19,2'sinin serebro-vasküler hastalıklardan öldüğü görüldü. Dolaşım sistemi hastalıklarından ölenler illere göre incelendiğinde, 2022 yılında dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu il %47,0 ile Çanakkale oldu. Bu ili %46,4 ile Kırşehir, %44,0 ile Balıkesir, %43,8 ile Afyonkarahisar izledi.

Dolaşım Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Dolaşım sistemi hastalıkları, kalp, kan basıncı, atar, toplar ve kılcal damarlar gibi dolaşım sistemi ile alakalı yapılarda görülen hastalıklardır. Dolaşım, tüm vücuttaki hücrelerin oksijenini ve beslenmesini etkilediğinden bu sistemde görülen hastalıklar tüm vücudu etkileyen hayati hastalıklardır.

Ateroskleroz

İnme

Hipertansiyon

Koroner Arter Hastalığı

Kalp Yetmezliği

Kardiyomiyopati

Kardiyak Ritim Bozukluğu

Kalp Kapağı Hastalıkları

Vaskülit (Damar İltihabı)

Ayrıca Türkiye'nin en yüksek ve en düşük kanser ölüm oranlarının yaşandığı şehirler belli oldu. İyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümler alt ölüm nedenlerine göre incelendiğinde, ölenlerin yüzde 29,4'ünün gırtlak ve soluk borusu/bronş/akciğerin kötü huylu tümöründen, yüzde 7,9'unun kolonun kötü huylu tümöründen, yüzde 7,8'inin midenin kötü huylu tümöründen öldüğü görüldü.

İyi ve kötü huylu tümörlerden ölenler illere göre incelendiğinde, 2022 yılında iyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu il %21,8 ile Ağrı oldu. Bu ili %18,8 ile Kars, %18,6 ile Iğdır ve Erzurum, %18,5 ile Bayburt ve Ankara izledi. İyi ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölüm oranının en düşük olduğu il ise %8,5 ile Siirt oldu. Bu ili %10,0 ile Kilis ve Gaziantep, %10,1 ile Şanlıurfa, %10,6 ile Hatay izledi.