Sağlık

Dr. M. Kemal Demirkırkan, aile hekimlerine destek verdi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Başkanvekili ve Nöroloji Uzmanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül’ü ziyaret etti.

Abone Ol

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Başkanvekili ve Nöroloji Uzmanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül’ü ziyaret etti.

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Başkanvekili ve Nöroloji Uzmanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, Aile Hekimliği sistemini köklü bir şekilde değiştiren yeni yönetmelik üzerine tepkilerini dile getiren Aile Hekimlerine destek vermek amacıyla Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül’ü ziyaret etti.

"Yenidoğan Ölüm Oranları, Sağlık Sistemi Çöküşünü Gözler Önüne Seriyor"

Ziyarette konuşan Dr. Demirkırkan, 2025 yılı için sağlık bütçesinin büyük bir kısmının hastanelere ayrılmasının, Türkiye’deki sağlık politikalarındaki ciddi sorunları daha da görünür hale getirdiğini belirtti. Yenidoğan ölümleri gibi olguların, sağlık sistemindeki çöküşü net bir şekilde gözler önüne serdiğine dikkat çeken Demirkırkan, mevcut sağlık sisteminin artık sürdürülemez bir noktaya geldiğini ifade etti. Türkiye'deki Aile Sağlığı Merkezlerinin, ülkedeki sağlık hizmetlerinin büyük bir kısmını sunduğunu hatırlatan Demirkırkan, bu yüzden aile hekimlerinin üzerindeki yükün giderek arttığını ve yeni yönetmeliğin bu durumu daha da zorlaştıracağını söyledi. “Bu yönetmelik derhal geri çekilmelidir” diye ekledi.

Karagül: "Yönetmelik Derhal Geri Çekilmeli"

Afyonkarahisar Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ayhan Karagül ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra, mevcut yönetmeliğin aile hekimlerinin çalışma şartlarını daha da zorlaştırdığına dikkat çekti. Karagül, yönetmelik ile birlikte hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altına alındığını, bazı ilaçların yazılmasının kısıtlandığını vurguladı. “Hekimler, hastaların tıbbi ihtiyaçlarına göre ilaç yazmakla yükümlüdür. Ancak bu kısıtlamalar, tedavi sürecini aksatmaktadır. Aynı şekilde, sağlıklı olan hastaların neden başvurması gerektiğini sorguluyoruz. Bu yönetmelik, hekimlerin gelirini ve motivasyonunu düşürmekte, sağlık hizmetlerine erişimi tehlikeye atmaktadır” dedi.

Karagül ayrıca, aile hekimlerinin sorumlu olduğu nüfus içinden 6 ay boyunca başvurmayan kişilerin hak edişlerinin kesileceğini belirterek, bu düzenlemenin hastaların sağlığına zarar verebileceğini ifade etti. “Hekimler, hastalarının sağlıklı olmasını sağlamak için çaba sarf ederken, gelirlerinin düşürülmesi mantıklı değildir” diye ekledi.

Sağlık Bakanlığının Bütçe Politikaları Eleştirildi

Karagül, 2025 yılı bütçesinin %50'sinden fazlasının hastanelere ayrılmasının da eleştirilmesi gerektiğini belirtti. Hastaların gereksiz şekilde 3. basamaktaki hastanelere yönlendirilmesinin, aile hekimleri üzerindeki yükü artırdığını söyleyen Karagül, bu durumun sağlık sisteminin verimliliğini olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, Sağlık Bakanlığının övgüyle bahsettiği Hastalık Yönetim Platformu’nun (HYP), yalnızca veri girişi işlevi gördüğünü ve sağlık hizmetinin kalitesini artırmada herhangi bir fayda sağlamadığını belirtti.

Yönetmelik, Aile Sağlığı Merkezlerinde Çalışan Sağlık Emekçilerini Olumsuz Etkiliyor

Dr. Karagül, yeni yönetmeliğin aile hekimliği hizmeti veren tüm sağlık çalışanlarını etkilediğine de değindi. Hemşireler ve ebelerin maaşlarının düşüşe geçtiğini, bunun da istifalara yol açtığını belirten Karagül, "Bu durum, aile sağlığı merkezlerinde ve entegre ilçe hastanelerinde çalışan hekim, ebe ve hemşire sayısının hızla azalmasına neden olmaktadır. Eğer bu sorun çözülmezse, çok yakında bu birimlerde çalışan sağlık profesyoneli kalmayacak" dedi.

Karagül sözlerini, “Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik gerçek reformlar yerine, bilgisayar oyunlarına benzer puanlama sistemleriyle hekimler ve sağlık çalışanları baskı altına alınmaktadır. Bu yönetmelik, sağlık hizmetinin sunulmasında hiçbir fayda sağlamayacaktır” şeklinde tamamladı.