Siyaset

Yalçın Görgöz: Sığınmacılar gidecek mi?

CHP Parti Meclisi Üyesi, Örgütlenme Koordinatörü Yalçın Görgöz, bir açıklama yaparak "Sığınmacılar gidecek mi?" sorusunu sordu.

Abone Ol

CHP Parti Meclisi Üyesi, Örgütlenme Koordinatörü Yalçın Görgöz, bir açıklama yaparak "Sığınmacılar gidecek mi?" sorusunu sordu.

Görgöz, açıklamasında "Suriye’de 13 yıldır süren iç savaş sona erdi. 8 Aralık da Suriye’de gerçekleşen yönetim değişikliği sonrasında, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönmesine yönelik beklentiler de artmış durumda. 
İktidar, Suriye’ye dönüşlerin başladığını Hatay-Yayladağı sınır kapısının da açıldığını ve hizmet vermeye başladığını açıkladı ancak, öyle beklenildiği gibi sınır kapılarına yığılmış dönüş için kuyruklar oluşturan Suriyeliler falan da yok!" dedi.

Yalçın Görgöz, şunları söyledi:

"2011’den bu yana Türkiye’de yaşayan sığınmacılar, bulundukları il ve ilçelerde sosyal ve ekonomik düzenlerini kurdular. Yaklaşık 1 milyon Suriyeli çocuk Türkiye’de dünyaya geldi. Tüm bu gerçekler göz önüne alındığında, kitlesel bir geri dönüş yaşanması zor gibi görünüyor. 
İktidar, geri dönüşleri cazip ya da zorunlu hale getirmek için bir eylem planı hazırlamalıdır. Bu yönde hukuki altyapıyı oluşturarak ilk aşamada Suriyeli sığınmacılara tanınan “Geçici Koruma” statüsünün kaldırılması gerekiyor. 

İçişleri Bakanı, 200 binden fazla Suriyeliye T.C. vatandaşlığı verildiğini söyledi. Bu vatandaşlıkların topluca iptali yönündeki talep ve görüşler gerçekle bağdaşmıyor ve hukuki açıdan da zor görünüyor. 

Diğer taraftan iş dünyası, oda başkanları, işveren örgütleri ise, asgari ücretin altındaki maaşlarla ucuz ve sosyal güvencesiz istihdam edilen Suriyelilerin geri gönderilmesinin yanlış olacağını savunuyorlar. Ayrıca, İstanbul başta olmak üzere Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adana gibi illerde kendi işlerini kurup ekonomik düzenlerini kuran, gayrimenkul karşılığı vatandaşlık alan üst gelir
grubundaki Suriyeliler de var. 

Sığınmacıların, her an yeni bir iç savaş yaşanması muhtemel bir ülkeye geri dönmelerini beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmaz.
Haliyle, ülkemizde milyonlarca sığınmacının ortaya çıkarttığı demografik değişim tablosunun geleceğe dönük içerdiği riskler de kaçınılmaz bir şekilde ortada duruyor. 

Filistin-Gazze unutuldu!
Suriye’de 13 yıl süren iç savaş sona erdi. Emperyal güçler ve onların bekçiliğini yapan İsrail ile birlikte Ortadoğu’yu yangın yerine çeviren bölgedeki cihatçılar kazandı. 

Akp iktidarı daha önce; “soykırım duruncaya, Gazze ve Filistin tamamen özgürleşinceye kadar tüm gücümüzle, tüm imkânlarımızla kardeşlerimizin yanında olacağız” diyordu ancak şimdi Filistin’i de, Gazze’yi de unuttu, adını bile anmıyor, gündeminden de düşürmüş durumda. 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını, Suriye’de yaşayan insanların haklarının korunarak eşit temsil edilmesini ve ülkemizdeki sığınmacıların tamamının, belli bir program dahilinde, ülkelerine dönmelerinin sağlanmasını savunuyoruz.