Dünya'nın en önemli bilim adamlarından Albert Einstein'in, 17 yaşında iken, İsveç Federal Polytechnic okulunun sınavlarına giriş sınavında matematik ve bilim bölümünü geçtiğini, fakat tarih, yabancı dil,ve coğrafyadan kaldığını, bu nedenle bu okula gidemediğini;

Einstein'in bu "başarısız sonuç" üzerine ticaret okuluna gittiğini, bir yıl sonra sınavlara tekrar girerek İsveç Federal Polytechnic okuluna girmey başardığını biliyor muydunuz?..

Yine aynı Einstein der ki;

"Aslında herkes bir dahidir… Ama siz kalkıp bir balığı ağaca çıkma yeteneğine göre yargılarsanız, balık tüm ömrünü bir aptal olduğuna inanarak geçirecektir.”

Bireyler farklı farklı. Her çocuk kendi benliğinde farklı bir alem... Hepsinni farklı biçimleri, görünümleri, davranışları, huyları olduğu gibi; farklı yetenekleri, becerileri, ilgi alanları, duyguları, düşünceleri var.

Hepimizin öğrenmesi gereken, ahlaki, bilimsel, tarihi, anadili, dini, sosyal bilgileri, sağlık bilgileri vb. temel eğitim bilgileri dışında, insanları "tek tip, her şeyi öğretmek ve bu öğretilenlerle sınava tabi tutmak ve tek kalıp eğitim modeliyle" insanların geleceğini sistemin, ailelerin ve sosyal çevrenin "zorlama ve hatta zorba yöntemlerle" şekillendirmek doğru mu acaba?

Halbuki, temel eğitim dışında çocuklarımızı yetenekleri, becerileri ve ilgi alanlarıyla değerlendirmek, onlara beceri ve yeteneklerinin üst düzeylere çıkarmaları için fırsat ve imkan vermek ülkemizin geleceği için daha güzel sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

Ve her çocuk da, sevdiği, ilgi duyduğu, beğendiği, başardığı, becerdiği işi, mesleği yapacaktır.

Ülke değerlerini kaybetmeyecek, çocuklar da mutlu olacak.

Ne güzel.

 

Anlatılır, meşhur bir hikayedir:

"Ormanlar kralı aslana orman konseyi toplanıp şöyle dediler: “Bu insanlar çok oldular. Artık onlardan kaçacak bir eğitim mutlaka vermeliyiz vatandaşlarımıza. Aksi halde bu gidişle yok olacağız!” ve daha birçok şey söyleyip bir eğitim programı gerekli olduğuna kralı ikna ettiler. Bunun üzerine ormanlar kralı emirler yağdırdı ve ferman yayınladı: “ Derhal ormanın en bilginlerinden oluşan bir grup insanlardan kaçmayı bütün orman sakinlerine öğreteler!”

Hemen bilginler toplandı.

İçlerinden tavşanların en bilgesi, sincapların en bilgesi, köstebeklerin en bilgesi seçildi.

Çünkü her biri insanlardan kaçmada kendi alanlarında uzmandı.

Birde aklıyla çok meşhur ve dünyada çok dolaşmasıyla ünlü somon balığı yine aynı grup tarafından seçildi.

Çünkü “çok gezen çok bilir”di! Şimdi sırada görülmesi zorunlu müfredatı konularıyla seçmek ve ders kitaplarını hazırlamak gerekti.

İlk sözü büyük bir saygı ile en yaşlı bilinen tavşan aldı:

-Değerli arkadaşlar! İnsanlardan kurtulmanın en önemli yolu çok hızlı koşmak ve gözden kaybolmaktır. Müfredata koşma dersleri konulmasını teklif ediyorum. Konuları öğretmen olarak bir yardımcımla ben hazırlayacağım.

Teklif büyük alkışla kabul edildi.

Ve hemen sözü bilge sincap aldı:

-Çok saygı değer ve kendilerini ilme vermiş arkadaşlarım! Ormanlarımızda hayli fazla büyük ve dallarından sayısız yuva yapılabilecek, uzunluğu gökdelenler kadar olan ağaçlar var. Biz ekseriya ormanlarımızda insanlardan ağaçlara iyi tırmanmakla kurtuluyoruz. Onun için zorunlu derslerden biri mutlaka tırmanma dersleri olmalı.

Ekipten büyük sevinç ve kabul sesleri yükseldi. Dersi verecek ağaca tırmanma uzmanı bir öğretmen sincap teklif edilerek iş bitirildi.

Sıra köstebek bilgine gelmişti. Hemen söz aldı. Yaşadıklarını, tecrübelerini anlattı; kazdığı toprağın içinde kaybolabilmenin altında tüneller oluşturabilmenin şart olduğuna herkesi ikna etti ve hemen müfredata kazı dersleri ile öğretmeni eklendi.

Bu defa ekip nehir kenarındaki somon balığına döndü ve söz hakkı verdi. Somon balığı ülkeleri gezmenin bilgeliği ile konuştu:

-Ey kendini, akıllarını ve her şeyini orman halkına feda eden saygıdeğer, takdire layık bilginler! Bilirsiniz benim gezmediğim memleket, görmediğim saklanma şekli kalmamıştır.  Ben derim ki, diyelim ki bir arkadaşımız çok güzel koşmayı öğrendi ve kaçarken suya rastladı. Ne yapacak? Ya da ağaca çıktı, bir nehir kenarına veya sele rastladı. Sel sonrası her taraf su, ne yapacak? Ya da toprağı kazıp kaçarken nehre rastladı, ne olacak?” 

Bilge sincap lafı uzattığı için hemen somon balığına söylendi:

-Lütfen meclisimizde açık konuşalım! Lafı uzatmayalım!” 

Somon balığı nefesini suda tekrar yenileyerek heyecanla dedi:

Mutlaka yüzme dersleri olmalı! Tabi gayet mantıklı ve akla uygun örneklerle herkesi ikna etti. Ayrıca herkesin takdirlerini ve hayran bakışlarını kazanarak alkışları aldı. Hızlı şekilde yüzme öğretmeni de ayarlandı.

Belli sürede her şey tamamlandı. Sırada deneme uygulaması vardı. Heyecanla ormanlar kralı aslana gittiler. İkna etmeleri çok kısa sürdü. Bütün orman konseyine müfredat açıklandı, dakikalarca alkışlandı. Artık sırada derslerin uygulaması kalmıştı.

Fakat o da ne!

İnanılmaz şeyler olmaya başladı. Harika müfredatı uyguladılar.

Harika koşma kabiliyetine sahip tavşan koşu dersinde birinci geliyordu, hem de her zaman. Fakat ağaca çıkma derslerinde o kadar başarısızdı ki, artık kendini zorlamaya başladı. Defalarca ağaçtan düştü. Kafasını yerlere çarpıp ayaklarını kırmaktan bırakın koşmayı, yürüyemez oldu. Artık tavşan ne koşabilir, ne ağaca tırmanabilir, ne yüzebilir, yani özelliği olmayan kabiliyetsiz biri olmuştu.

Sincap başta ağaçlara inanılmaz tırmanıyordu ama o da yüzme ve özellikle kazı dersleri sebebiyle tırnak ve dişlerini kaybetti. Yani o da artık kabiliyetsizin tekiydi. Köstebekse kazı derslerinde çok başarılı oluyordu ama tırmanma dersleri sebebiyle düşüp dişlerini kırdı, beyin travması geçirdi. Artık o da kabiliyetsizdi.

Zavallı maymun tırmanma sınavlarında çok iyiydi ama koşuda, yüzmede, toprakta kazı ve tünel kazmada hep sınıfta kalıyordu. Hele zamanla iyice rahatsızlanıp bazen tırmanmayı da kaybediyordu.

Fakat okul birincisi bir tek canlı olmuştu: Yılan Balığı. Çünkü o biraz koşabiliyor, nehirde biraz toprağı kazıp kendini gizlemeye çalışıyor, yüzebiliyor ve biraz nehir kenarındaki ağaca tırmanabiliyordu. Hatta hepsinden en iyi biraz yapabilen oydu.

Diğerleri onun kadar en iyi biraz yapamıyordu(!). Ah, hele sincap bir keresinde yüzme dersleri sebebiyle neredeyse boğuluyordu ve o sırada beynine oksijen gitmediğinden şuurunu aylarca toparlayamadı.

Durumu görmeye başlayan orman konseyi baktılar ki, herkes telef olacak.  Hemen içlerinden sözcü seçip ormanlar kralına gönderdiler. Sözcü krala dedi:

-Hayret! En başarılı yılan balığı çıktı. Bizse kabiliyetleri öldüren katil!

Durumu anlatarak ormanlar kralını ikna edip şu emri her yere duyurdular:

-Artık çok amaçlı karma eğitim modeli yasaklanmıştır. Herkes kendine uygun özellikteki alana göre ve hür olarak eğitim görüp kendini geliştirecektir."



Bu haftalık da bu kadar...

Hoşça kalın...