Afyonhaber ve Afyonsporhaber köşe yazarı, spor yazarı ve yorumcusu Lokman Özkul yazdı: Milli takım Hollanda’ya neden kaybetti?

A Milli Futbol takımımız, Avrupa Şampiyonası’nda birçok engeli aştıktan sonra, çeyrek finalde Hollanda’ya 2-1 mağlup olarak turnuvaya veda etti. Hollanda maçına kadar, Portekiz maçı hariç başarılı bir mücadele veren A Milliler, Hollanda’ya hiç hak etmediği bir şekilde mağlup oldu, olduruldu.

Önce iğneyi kendimize batıralım. Hep tartışılan teknik direktör Montella, santraforsuz sistemine devam etti. Santraforsuz sistem diye bir oyun kurgusu yoktur, bunun mucidi Montella ve kendini farklı yerlere konumlandıran bazı teknik direktörlerdir. Futbolun meyvesi goldür, gol olmadan futbol hiçbir şey ifade etmez. Golü de genelde santraforlar atar, diğer oyuncular da katkıda bulunur. Elimizde çok değerli santraforlar varken onlara çok az süre verdi. Cenk Tosun, 30-35 dakika toplamda süre aldı, Çeklere çok önemli bir gol attı. Semih Kılıçsoy, son maçta uzatmalarla birlikte 7 dakika süre aldı, bize beraberliği getirecek golü atıyordu neredeyse. Demem o ki, mağlubiyetin en önemli nedeni santraforsuz sistem! Ve Hakan Çalhanoğlu’nun da ifade ettiği gibi, maçın büyük bölümünü arkaya yaslanarak oynamak ve topu rakibe bırakmaktı. Nitekim 5 dakika içinde iki gol buldular ve hak etmeseler de adlarını yarı finale yazdırdılar.

Montella

Diğer bir neden yine Montella’nın oyuna geç müdahalesiydi. İlk değişikliğini 77. dakikada defans ve orta saha değişikliği ile yapan Montella, santraforları Cenk (81) ile Semih (89) dakikalarda oyuna dahil etti. Yine de son 15 dakika çok iyi oynadık, beraberlik golünü bulamamak büyük bir talihsizlikti.

Diğer yandan Koeman, Veghourst ve diğer değişikliklerle takımına aksiyon getirdi. Savunma yapmayıp topu ileride tutsaydık bu maçı alırdık biz, çünkü Hollanda’dan daha iyiydik. Çok iyi bir jenerasyonumuz var bu takım finali rahat görürdü. İngiltere hiçbir şey oynamıyor, yarı finale çıksalar da futbol olarak turnuvanın en kötü takımlarından.

Gelelim şimdi çuvaldıza. UEFA ve maçın hakemi Fransız Clement Turpin ile yine Fransız VAR hakemi J. Brisard açık seçik olarak maçın sonucuna etki ettiler. UEFA, haksız yere Merih Demiral’a 2 maç ceza vererek takımın konstrasyonunu bozdu. Formda olan Merih oynatılmayarak hem savunmada hem de ofansta etkimiz azaltıldı. Hakem Turpin, gözünün önünde Mert Müldür’e Simons’ın hareketini gördüğü halde % 100 lük kırmızı kartı çıkarmadı, sarıyla geçiştirdi, müdahele etmesi gereken VAR müdahale etmedi.

Turkiye Hollanda

Holanda’nın attığı iki golde de faul vardı. İlk golde golü getiren kafa vuruşu öncesi, Barış Alper Yılmaz diğer bir Hollanda’lı oyuncu tarafından formasından çekilerek sürüklendi, kafa topuna çıkması engellendi. İkinci golde, Gakpo’nun Mert Müldür’e arkadan açık bir müdahalesi var bu da fauldü ve VAR dan dönmesi gerekirdi (X platformunda Tartışmalı Pozisyonlar hesabından izleyebilirsiniz net faulü). Burada geç kalarak Mert Müldür’ün de hatası var golde lakin faul hiçbir şekilde es geçilemezdi.

Hollanda Mac

Her şeye rağmen biz bu Hollanda’yı yenerdik ama Montella’yı geçemedik. Bundan bahisle, Montella yerine Türk teknik direktör tercih edilmelidir, örneğin Sergen Yalçın, İsmail Kartal, Aykut Kocaman ve diğerleri..

Son olarak bize bu heyecanı, coşkuyu, sevinci yaşatan futbolcularımızı tek tek alınlarından öpüyor ve kariyerlerinde başarılar diliyorum. Canınız sağ olsun #bizimçocuklar..

Lokman ÖZKUL-Spor Yazarı ve Yorumcu