TELİF ÜCRETİ ADI ALTINDA RADYOLAR EZİLİYOR



İSMAİL AKAR






Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) 2011’de yaptığı 36. Genel Kurulunda alınan karar ile 13 Şubat’ın Dünya Radyo Günü ilan edildi. Alınan bu kararda yayıncılar arasında uluslararası işbirliği ve yardımlaşma ağı kurulmasına ve medya kuruluşları ile halk arasında radyonun önemine yönelik duyarlılığın artırılması hedeflendi.



Afyonkarahisar’da 7 yerel radyo istasyonu yer alıyor.



Bu sektörde onlarca insan istihdam ediliyor ve radyolardan çıkan es binlerce dinleyenlere ulaşıyor. Şimdi TV izlemek için mutlaka televizyon veya cep telefonu lazım.Gazete okumak ve haber almak içinde internet ortamı ve b internete ulaşacak aksam gerekli.Fakat küçücük bir radyo elinizde evinizde bulunduğunda müzik dinler haber alır.Sosyal ve kültürel spordan sanata kadar her alanda 7/24 bilgi alma imkanınız var.



Ve en önemlisi en hızlı iletişim aracıdır radyo. İşte bu yüzden Türkiye’de 35 yaygın, 99 bölgesel ve 948 yerel radyo var. Ülkemizde binlerce yaygın ve yerel bazda meslektaşımız yer alıyor. Yüzlerini görmüyoruz. Sadece sesleriyle onları tanıyoruz. Her yerde, her zaman bir dost gibi bizimle konuşuyor, her anımızda yanımızda oluyorlar.

 


Sesleri bazen araçta, bazen mutfakta bir dost ses olarak yankılanıyor. Medyanın görünen yüzü televizyonlar ve gazeteler. Ancak her ne kadar görünen bir yüz olmasa da radyolar yaşantımızın vazgeçilmezidir. Radyoculuk aslında bir tutkudur. Sahibi de çalışanı da ekonomik beklentileri sonraya bırakmıştır.




“BİR RADYO 4 AYRI KURUMA TELİF HAKKI ÖDÜYOR”

Geniş kitlelere ulaşan en büyük iletişim aracı olan radyoların yalınlığıyla da halkın sesi olarak karşımıza çıkıyor. Radyolar özünde RTÜK sancısı, telif ücreti altında radyolar ezilmektedir. Gazeteler resmi ilan payı alıyor. Radyolar ise bu imkândan mahrumdur. Bir radyo 4 ayrı kuruma telif hakkı ödüyor. Aldığı reklamlardan RTÜK payı ödüyor, KDV’si, Kurumlar vergisi, Stopajı var. Personel ücreti, cihazların bakım onarımı ve benzeri giderleri karşılaması günümüzde çok zor. Bu ortamda İlimizdeki radyolar ayakta kalmaya çalışıyor. En kısa zamanda telif haklarının tek çatı altına toplanıp, radyoların gelirine göre yeniden düzenlenmesi lazım, radyoların resmi ilanlardan pay almaları sağlanmalıdır. KDV yüzde 18 yerine 8’e inmelidir.



AFYON RADYOLARA SAHİP ÇIKIYOR

13 Şubat Dünya Radyolar Günü sebebiyle GÜN FM de Genel Yayın Yönetmenimiz Faruk Bangir ile özel bir program yaptık. Bu programda bir kez daha anladım ki Afyonkarahisar radyolarına sahip çıkıyor. Bakan Prof Dr Veysel Eroğlu Afyonkarahisar Milletvekillerimiz, Afyonkarahisar Belediye Başkanı, İl Protokolü, meslektaşlarımız, radyoya emek veren çalışanlarımız çok kısa telefon görüşmesi ile seslerini ve radyoculuğa bakışlarını kamuoyu ile paylaştılar.

Bugün dolayısıyla dinleyenlerimizden çok büyük destek ve katkı aldık.

Anladım ki verilen emek her daim karşılık buluyor.

Yeter ki doğru dürüst ilkeli tutarlı yayıncılığa devam ediniz.

Bir radyo manifestosu ile yazımıza noktayı koyalım



BİR RADYO NE İŞE YARAR?

‘Zihin Tiyatrosu’nu kurmaya,

Zeki, duyarlı ve nazik insanları bir araya getirmeye,

100.000 kişilik sürekli bir parti yapmaya,

Olabilecek en direkt teması kurmaya,

‘Sağırlara Program’ yapmaya,

Belli bir fikrî ve kültürel yapısı olan insanların bir arada olacağı bir ‘platform’ sağlamaya,

Bu insanları demokratik, özgür ve kaliteli bir ‘mecra’ çevresinde bir araya getirmeye.

‘Sağduyu’ya dayanan bir odaklaşmaya,

Kısacası nefes alıp, vermeye. ‘Temiz hava’ solumaya…

Bu vesile ile tüm radyo emekçilerinin bu önemli günlerini kutluyorum.

Yolları açık olsun.

Mutlu ve aydınlık yarınlara… 



İSMAİL AKAR