Afyonkarahisar’da 3. Düzenlenen Kitap Fuarına gitmek üzere Ankara’dan hareket ederken hava tahminleri soğuk günlerin geleceğini söylüyordu. Özellikle Kitap Fuarının açılacağı ilk gün hava sıcaklığının önemli ölçüde azalacağını bildiriyor, hatta yerel internet gazetelerinde ‘’Paltolarınızı hazırlayın’’ diye uyarılar bile yapılıyordu. Kışlık manto palto ne varsa yanımıza aldık. Yolculuğumuz boyunca ‘’Hava çok soğuk olursa fuar nasıl olacak?’’ diye düşünmeden edemedim. Biliyordum memleketimin soğuğunu ayazını… Bu düşüncelerle Afyonkarahisar’a girdik ve dosdoğru Motokros, motor sporlarının yapıldığı alana yöneldik. “Dünyanın En İyi Pisti” ödüllü Afyon MotorSporları Merkezi’nde Dünyanın en iyi motokrosçularının yarışı birkaç hafta önce tamamlanmış motokrosta Afyon fırtınasını estirmişti. Estirme sırası şimdi bizdeydi.
Kitap fuarının yapılacağı alanı tespit etmemiz zor olmadı. Geriden kubbe şeklinde bembeyaz otağlar, eski Türklerde yurt edinmek için atılan okun düştüğü yere kurulan çadırları hatırlattı. ‘’Okun düştüğü yer bundan sonra, yurdumuz obamızdır’’ denmiş ve oraya otağlarını kurmuşlar gibiydi. Bayrağımız alışkın zafer havasında nazlı nazlı dalgalanıyordu. Yeni yerleşilmiş gibi görünen otağlara yaklaştıkça hazırlanan stantları gördük. Stantların büyük bir kısmı tamamlanmış, yayınevleri kitaplarını yerleştirmeye çalışıyordu. Hava kararmak üzereyken; elinde telefon ordan oraya koşan, kitap fuarını organize eden Tahsin Külcüoğlu eksiklikleri yerinde tespit ediyor, neler yapılacağı hakkında serinkanlılıkla bilgiler veriyordu. Sabah fuar açılacak ve ben ‘’Bu eksiklikler sabaha mümkün değil yetişmez’’ diyordum.
Sabah fuar alanına geldiğimde bütün yayınevleri ve sahaflar stantlarında yerlerini almış; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün hazırlattığı, Afyonkarahisarlı Yazar ve Şairlerin bulunacağı bölüm düzenlenmiş açılışını bekliyordu. Fuar alanı, geniş bir düzlüğe sere serpe yayılmış havadar, korunaklı güzel tasarımlanmış, iyi seçilmiş bir yerdi. Burada, organizasyonu yapanların emeklerini takdir edemeden geçemeyeceğim. Organizatörler Mehmet Abdioğulları, Tahsin Külcüoğlu ve ekipleri güzel iş çıkartmışlar. Fuarı ziyaret edenlerce tam puan aldılar. Pandemi nedeniyle uzun bir aradan sonra; Valimiz Sayın Gökmen Çiçek ve Belediye Başkanı Sayın Mehmet Zeybek tarafından 3.sü düzenlenen kitap fuarı, şimdiye kadar Afyonkarahisar’da düzenlenen fuarların en iyisi olarak değerlendirildi. Bundan sonraki düzenlenen fuarlar mutlaka bundan daha iyi olacaktır. Fuar; saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın ardından Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımızın konuşmalarıyla fuarın açılışı yapıldı. On gün süren fuar; doya doya kültür denizinde yüzmek isteyenlere ev sahipliği yaptı. Özellikle öğrencilerin cıvıltılı sesleri, bin bir çeşit kitapların renkli görüntülerine karışarak, coşku içinde kitap dünyasından başka dünyalara sayfalar açtı. Gençler ve çocukların okuyacakları her sayfada, her kitapta cehaleti beyninden vurarak ufuklarını açtıklarına inanıyorum ve umutlanıyorum. Dedeler, nineler torunlarına kitap almak için yarıştılar, elinde bastonu ile yürümekte zorlanan yaşlılarımız kitapları incelerken; ‘’Öğrenmeyi sürdüren herkes genç kalır’’ sözünü doğrularcasına gençleşiyor, heyecanlarını bizimle paylaşıyorlar, yaşamının tarih sayfalarından anılarını anlatıyorlardı. Anneler babalar çocuklarına kitap seçiminde yardımcı olurken; gözlerinden zekâ fışkıran çocuklar büyük keyifle kitaplarını poşetlerine koyuyor, bir an önce okumak için sabırsızlanıyorlardı. Afyonkarahisarlı Yazar ve Şairlerle söyleşi yapanlar, merak içinde ‘’Nasıl yazar olunur, nasıl şair olunur?’’ soruları yöneltiyorlardı bizlere. İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Mehmet Tanır, Müdirelerimiz Adalet Atacan, Ümran Cura ve diğer personelleri candan samimi davranışları ile birbirini tanımayan Afyonkarahisarlı şair ve yazarları kaynaştırıyor, kültür sohbetleri ile bilgilerimiz tazeleniyor, Afyonkarahisar’da gelişen kültür hizmetleri hakkında yenilikleri öğreniyorduk. Fuar süresince hava korktuğum gibi olmadı. Çoğu gün günlük güneşlik bir tertemiz sonbahar havası, fuarın gezinirliğini arttırdı. Fuarda kitap çiçekleri rengârenk açtı. Ücretsiz servislerle taşınan kitapseverler için ayrıca Frig Vadisinin kalbi Ayazini’ne ücretsiz gezi düzenlenerek ‘’Tarihin dokusu, kitabın kokusu’’ sloganını pekiştirdi. Afyonkarahisarlı yazarlar olarak Ayazini’nin değişimini gözlerimizle gördük, hayran kaldık.
Tanınmış yazarların söyleşileri yoğun ilgi ile karşılanırken, imzalı kitapları için metrelerce kuyruklar oluştu. Kısacası yazarlar, şairler, yayınevleri, kitap okuyucuları birbirleri ile doyasıya hasret giderdi. Okulların öğrencileri, öğretmenleri eşliğinde kitap dünyasına daldılar. Bazı milletvekillerimiz, İlçelerimizin belediye başkanları, kaymakamları bizleri yalnız bırakmadı. Eş dost akrabalarım ziyaretimize geldi. Ankara’da bulunan Afyonkarahisar ve İlçeleri Dayanışma Derneği Başkanımız Sayın Mehmet Ali Özerkan Bey de, açılışa katılarak beni de yalnız bırakmadı. Kitapların değerini bilenlere anlayanlara selam olsun. Bu fuarı organize eden, düzenleyen, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yeni fuarlarda görüşmek üzere umuduyla…
MÜRŞİDE AYHAN KİMDİR?
1958 yılında Afyonkarahisar’da doğdu.
İlkokul 2.sınıfa kadar Afyonkarahisar Atatürk İlkokulu’nda, diğer sınıfları; Konya Mümtaz Koru İlkokulu’nda tamamladı. Orta ve Lisesi Konya’da bitirdi.
Selçuk Üniversitesi Matematik bölümnden mezun oldu.
Sonrasında Matematik Öğretmeni olarak, 1982'de Niğde Çamardı İmam Hatip Lisesine atandı. Niğde Bademdere Ortaokulu, Ankara Gülveren Lisesi, Ankara Sincan Kız Meslek lisesi, Ankara Ağa Ceylan İlköğretim Okulu, Ankara Etimesgut Ticaret ve Anadolu Ticaret Lisesinde çalıştıktan sonra 2005 yılında emekli oldu.
Şiir ve öykü denemeleri bulunuyor.
‘’Harikalar Diyarısın Türkiye’m’’ şiiri ile özel jüri ödülü aldı.
Halen Ankara’da yaşamaktadır.