Asbest analizi, doğal olarak oluşan lifsi yapıdaki silikat minerallerin analizidir. Asbest, yüksek mukavemetli ve ısıya dayanıklı asbest, kanserojen bir maddedir. Kanserojen madde olması sebebiyle kullanımı yasaklanan asbest günümüzde varlığını sürdürmektedir. İnsan sağlığı açısından risk teşkil etmemesi için asbest analizi yapılmalı, asbest varlığı tespit edilen alanlarda asbest sökümü gerçekleştirilmelidir. 

Kanserojen olan ve insan sağlığı için risk oluşturan asbest, hafif, ucuz ve kimyasallara karşı dirençli olması sebebiyle inşaat başta yer almak üzere birçok sektörde kullanılmaktaydı. İnsan sağlığı açısından ciddi problemler oluşturan asbestin kullanımı 2003 yılından itibaren yasaklanmıştır. 

Asbest Nedir?

Asbest nedir sorusu son zamanlarda merak edilen konular arasında yer alır. Asbest, hafif ve ucuz bir malzemedir. Bol miktarda bulunan asbest kimyasallara karşı dayanıklıdır. Asbest minerali ucuz ve kimyasallara karşı dayanıklı olması nedeniyle inşaat sektörü başta yer almak üzere birçok sektörde tercih edilmektedir. Asbest inşaat sektörünün yanı sıra ısı ve ses izolasyonunda, gemi, uçak söküm sanayinde, makine konstrüksiyonlarında yağlayıcı madde ve sızdırmazlık elemanı olarak kullanılmaktaydı. Asbest kullanımı her ne kadar 2010 yılında yasaklanmış olsa da asbest varlığını hala sürdürebilmektedir. 

Ülkemizde asbest kullanımıyla ilgili olarak mevzuatlar ve yönetmelikler mevcuttur. Asbestle ilgili yönetmelikler; Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik ve Tozla Mücadele Yönetmeliği olarak yer almaktadır. 

Asbest kullanımı 2003 yılında ülkemizde yasaklanmıştır. Ancak kullanımı yasak olsa da kurallara aykırı biçimde asbest kullanılabilmektedir. Asbest varlığından şüphe edilen alanlarda asbest olup olmadığının tespit edilmesi için asbest ölçümü gereklidir. 

Asbest Analizi Nedir?

Asbest analizi, Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yapılmaktadır. İnsan sağlığı açısından risk teşkil eden ve kanserojen etkisi olan asbest uzmanı kişiler tarafından analiz edilmektedir. Asbest analizi ile ortamda asbest olup olmadığı belirlenmiş olur.  

Asbest analizi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü yetkisiyle yapılmaktadır. Ortamda asbest bulunup bulunmadığı asbest tayini ile tespit edilmektedir. Asbest tayini; ortamdaki askıda asbest lifi analizi ve katı numunelerde asbest analizi olarak iki farklı biçimde yapılmaktadır. Asbest ve lif testleri yaygın şekilde asbest söküm işlemleri sırasında istenen analiz türüdür. 

Asbest Söküm Nedir?

Kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere asbestin bulunduğundan şüphe edilen ortamlarda asbest analizi yapılmaktadır. Asbest analizi yapıldıktan sonra ortamda asbest olup olmadığıyla ilgili asbest raporu hazırlanır. Asbest envanter raporu doğrultusunda ortamda asbest bulunuyorsa asbestin ortamdan uzaklaştırılması gerekir. Sağlık açısından risk teşkil ettiği için asbest, bilimsel yöntemlerle ortamdan uzaklaştırılmalıdır. 

Asbest söküm işlemi asbest söküm uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Asbestli atıklar tehlikeli atık sınıfında yer almaktadır. Asbest atıkların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından lisanslı atık taşıma firması ile yetkilendirilen atık bertaraf kuruluşu tarafından mevzuata uygun şekilde taşınmalı ve bertarafı sağlanmalıdır. 

Asbest analizinde İSGÜM tarafından yetkilendirilen laboratuvarların raporları geçerlilik göstermektedir. Keleş Çevre Danışmanlık; NIOSH-NMAM 7400 standardı doğrultusunda aktif olarak ölçüm ve analiz yapmaktadır. Keleş Çevre Danışmanlık, TÜRKAK akreditasyonu ve İSGÜM yeterliliğine sahip bir firmadır. Asbest analizi yapan firmalar arayışındaysanız bizi tercih edebilirsiniz. Asbest analizi hakkında bilgi almak için https://www.kelescevre.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.