Önde gelen bir SGK uzmanı, artan zamların milyonlarca emekliyi endişelendirdiğini belirtti. İşte en küçük emekli maaşını gösteren tablo...

Gram altında tarihi rekor!.. Gram altında tarihi rekor!..

Milyonlarca memur ve emekli Temmuz ayında ne kadar maaş ödeyeceklerini merak ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu, 3 Temmuz'da Haziran ayı enflasyon verilerini yayınlayarak 2024 yılının altı aylık enflasyon açığını açıklıyor. Sosyal güvenlik uzmanı Nergis Şimşek, memur ve emeklilere yönelik beklenen zamla ilgili açıklama yaptı.


Sosyal Güvenlik Uzmanı Nergis Şimşek, Temmuz ayında Bağ-Kur ve SSK emeklilerine yüzde 27 oranında maaş artışı beklediğini açıkladı. Şimşek, Ocak-Mayıs enflasyon verilerine göre 2024 yılının ilk altı ayında enflasyonun yüzde 27 civarında olabileceğini öngördü.

Sosyal güvenlik uzmanı Nergis Şimşek'e göre memurlara ilk altı ayda yüzde 15 oranında zam yapıldı. 2024 yedinci görev dönemine ait toplu sözleşmeye dayanmaktadır. Dolayısıyla yüzde 27'lik enflasyondan yüzde 15'lik artışın çıkarılması gerekiyor. Sonuç olarak memurlara Temmuz 2024'te yüzde 12'lik enflasyon farkı ve yüzde 10'luk artış dahil olmak üzere toplam yüzde 22'lik zam verilecek.

Sosyal sigorta uzmanı Nergis Şimşek'e göre 6 aylık enflasyonun yüzde 27 olması durumunda Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşlarının yüzde 27 oranında artması bekleniyor. Artış, emeklilerin ödeme gün sayısı ve temel sigorta primi maaşına göre hesaplanan fiili emekli maaşına uygulanıyor. Şu anda ödenen en küçük emekli maaşı 10 bin liradır ki bu, bireylerin gerçek emekli maaşı değil, devletin belirlediği alt limittir.

Nergis Şimşek, temmuz ayında pek çok emeklinin maaşına zam yapılmayacağını, örneğin kök maaşı 8 bin lira olan bir SSK emeklisine yüzde 27 oranında zam yapılması durumunda maaşının 10 bin olacağını ifade etti. 

Ancak asli maaşı 7 bin lira olan bir emeklinin yüzde 27 oranında maaş artışı alması halinde maaşının 8 bin 890 lira olacağını, bu tutarın 10 bin liranın altında olması nedeniyle halen maaşının olduğunu belirtti. 10 bin lira vergi. Yani alt limit olan 10 bin liranın devreye girmesi durumunda birçok emekli gerçek maaşına daha fazla zam alamayacak ve 10 bin lira daha alacak.

Editör: Birinci Editör