Kavram Nedir? Kelime manası: Kavramak, nüfuz etmek, tüm içeriği anlamak demektir. Kendine has manası: İslam veya muharref bir dine mensup olanın veya Müslüman olmayıp, bir ideoloji sahibi olanın veya bu üçünün dışında bir başka dine, dünya görüşüne inanan kişinin kendini tanımladığı, bütün değer tanımlarını içinde sakladığı, uğruna şehit veya başka bir şey olduğu tanıma kavram denir. Kavram; saklanamaz, aklınca kişi ona anlam yükleyemez; yükleyen düşünce engellidir. Eğilip-bükülüp gizlenemez. İslami kavramın içeriğini Allah, ideolojik kavramın içeriğini ideolog doldurur. Adrese teslim, nokta atışı bir tanımdır. Örnekleri aşağıda kavram çeşitlerinde var. Kavramın “nasıl teşhis edileceği” ise önümüzdeki makalenin, yasa-2’nin konusu olacak.
Tanım Nedir? Bir şeye bir alan tayini, tespiti yapmaktır. Bu alan, erdeme veya zafiyete delalet edebilir. Kapsama alanı en geniş olan tanım, kavramdır. Çünkü kavram; din, ahlak, hukuk, ilim, sevk ve idare, evlilik, eğitim, kazanma/harcama kalemleri, kişinin her şeyini kapsayan en geniş tanımdır. İkinci en geniş anlam alanı olan lafızlar ıstılahlardır. Her bir inancın kendine has bileşenlerinin her birine ıstılah denir. İslam’da mücahit, ideolojilerde militan/gerilla gibi. Üçüncü derecede alanı geniş tanımlar deyimler ve atasözleridir. Mesela: Akla karayı seçmek, içimizdeki İrlandalılar, gemileri yakmak, diplomalı cahil, sakla samanı gelir zamanı, gibi. Tanım; din, düşünce, kimlik gibi manevi boyut içerir. Mesela “dürüst adam” gibi. ‘Tarif’ ise fiziki boyut içerir. Mesela “bana bir yemek tarifi yap” deriz. Kavram, tanım, tarif, tasnif vs. bunların doğru tanımını hiçbir yerde bulamazsınız.
Tasnif’ nedir? Yalancı ile dürüstü, âlim ile zalimi, Müslüman ile kâfiri, elma ile armudu, şap ile şekeri birbirinden ayırma işine ‘tasnif’ denir. İki asırdır kavramları tasnif eden, siyah ile beyazı ayırabilen bir isim hiç olmadı. Ben kırk yılda “teşhis ettim”; isteyen birkaç haftada öğrenir.
Kavramların tasnifi: Kavramlar yedi (7) sınıfa ayrılırlar.
A.İslami kavramlar: Din, İslam, İlah, Müslüman, Mümin, Müşrik, münafık, kâfir vs.
B. Beşeri kavramlar: Beşeri kavramlar kendi arasında dörde ayrılıyor.
a. İthal ideolojik kavramlar. Krallık, Demokrasi türleri, Sosyalizm, faşizm, liberalizm, diktatörlük, hanedan, sözde İslam cumhuriyeti vs. olup onlarcadır.
b. Resmi ideolojik kavramlar. Tüm demokrasi türleri, demokratik sağ/sol, muhafazakâr demokratlar, cumhuriyetçiler, muhafazakârlar vs. gibi tüm beşeri kavramlar.
c. Yerli ve milli ideolojik kavramlar: Milliyetçi, Nurcu, Akıncı, Süleymancı, Işıkçı, Mücadeleci, Milli Görüşçü, Tarikatçı, slogancı mekanizma, (hâşâ) İslamcı vs. Bunlar coğrafi işaretli ideolojilerdir.
d.Cinsiyetsiz ideolojilerin kavramları: Kendilerini lgbt olarak tanımlıyorlar. Bunlar büyük ölçüde ithal ve resmi ideolojilerin kavramları ile kendilerini tanımlarlar. Kadın-erkek cinsiyetini reddettikleri için dördüncü bir ideolojik kümedirler.
C. Tüm ideolojilerin ortak kavramları: Hepsi ithal olup; darbe, ihtilal, devrim-karşı devrim, demokrasi türleri, kadın/insan hakları, uluslar arası hukuk/toplum/camia, evrensel/kültürel değerler, kültür, ideoloji, felsefe, tanrı başta olmak üzere; ideolojilerin onlarca ortak kavramları vardır. Doğru düşünmeyi öğrenen kişinin zihni bu onlarca ortak ideolojik kavramları otomatik olarak ayırt eder. Hemen tamamı kayıtlarımızda vardır. İdeolojiler hemen bütün yönleri ile ortak ve birbirine karşı bariyersizdir. Demokrasi ve ideoloji kavramları iyi anlaşılırsa, sonu izm, ist, cı,cu, cü, ile biten her kelimeyi, ideolojiyi teşhis etmek kolaylaşır. Teşhis ettiğimiz İslami düşüncenin yasalarını bilmeyenler mecburen sefil kavram bağımlısıdır. Bu sefaleti yazdıkları ve söyledikleri teyit ediyor. Madde vs. bağımlılıklarının anası kesinlikle sefil/türedi kavramlardır. Sefil kavramları kullananlar (kullanmayan yok), külliyen çelişki içindedirler. Mesela, küreselciler, emperyalistler, laikçiler vs suçlaması yapanlar; emperyalizmin ilk beş kavramını sayabilirlerse (buyursun saysınlar), emperyalizmin dili ile konuştuklarını görürler. Dünyanın neresinde hangi okula giderseniz gidin; o okul sizi, çocuğunuzu, Anadolu’nun tanımı ile “diplomalı cahil” yapar. Meğerki doğru düşünmeyi öğrenip, imâlât hatası olabilirseniz işte o zaman kendiniz olursunuz.
D. Mürtedlik mühendisliği imâlâtı kavramlar: (Hâşâ) ılımlı İslam, radikal İslam, İslamcı, siyasal İslam, devrim/demokrasi şehidi, demokratik İslam, İslamofobi, Müslüman aydın vs. onlarca. İslami kavramlar, bir başka kavramın müştereki, terkibi, tamlaması, tamlayanı, tamlananı olamazlar. Tevhidi kavramlar ‘yama’ kabul etmezler. ‘Eder’ diyen ispat edemez ve bu yamalama İslam’ı en kötü ifsat şeklidir. Bu tür kavramları sahiplenerek veya ret şerhi koymadan karşı tarafın ağzı ile dahi kullanan, dinini ifsat eder. Bunu bize kelimelere ilişkin o yedi ayet öğretiyor. (2. Yasa’dan devam)