Zafer Sağlık Külliyesi Mavi Salonda, kadın sağlığında fizyoterapi konferansı gerçekleştirildi. AFSÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (AFSÜ FTR) Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan AFSÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Topluluk Danışmanı Doç. Dr. Ozan Turamanlar, “Geçmişten Günümüze Bilimde Kadınlar” başlıklı bir sunum yaptı. Kadınların bilimsel ortamlarda yeterince temsil edilememesinin, bilim dünyasının erkek egemen bir alan olarak görülmesinden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Turamanlar, Dünyadaki tüm araştırmacıların yalnızca %29’i kadınken ülkemizde bu oranın %37 dolaylarında olduğunu belirterek son yıllarda bilim dünyasında cinsiyet farkının oldukça azaldığını dile getirdi.
AFSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Fzt. Emel Taşvuran Horata, “Kadınlarda Ayakkabı Seçimi ve Ayak Sağlığı” başlıklı sunumunda, kadınların ayak problemleri nedeniyle kliniklere, erkeklere oranla iki kat fazla başvurduğunu söyledi. Bunun temel nedeninin kadınlar ve erkekler arasındaki anatomik farklılıklar ve kadınların yanlış ayakkabı seçimleri olduğuna dikkat çeken Dr. Horata, kadınların ayakkabı seçimini iş kıyafeti konusundaki katı beklentilerin, modanın ve rahatlık faktörlerinin belirlediğini kaydetti. Dr. Horata, kadınların genelde daha küçük ve daha dar ayakkabı giymelerinin çeşitli ayak problemleriyle birlikte ayak deformitelerine sebep olduğunu vurguladı.
Dr. Horata’nın, ayak-ayakkabı uyumunu sağlayan en doğru ayakkabı modellerinin hangileri olduğu ve doğru ayakkabı seçimi hakkında tavsiyelerde bulunduğu sunumunun ardından Fzt. Ceyda Canseven, “Gebelik Döneminde Egzersiz” başlıklı bir sunum yaptı. Gebeliğin bir hastalık durumu olmayıp kadın hayatının normal bir parçası olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Canseven, bu süreçte birçok fiziksel, hormonal ve psikolojik değişiklikler görüldüğünü söyledi. Gebeliğin ilerleyen döneminde gebede birtakım postural adaptasyonlar meydana geldiğini ve bu adaptasyonların kas iskelet sisteminde rahatsızlıkların oluşmasına sebep olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Canseven, “Fizyoterapistler olarak gebeye oluşturacağımız egzersiz programı ile bu süreci daha iyi geçirmesini sağlayabiliriz.” dedi.
Öğr. Gör. Canseven, gebelik dönemine ait oluşturulacak egzersiz programında dikkat edilecek noktalar üzerinde durduğu konuşmasında, hangi egzersizlerin gebelerde riskli olduğu, egzersiz sırasında özen gösterilmesi gereken durumların neler olduğu konularına da değindi.
Etkinlikte son olarak konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Terapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Uzm. Fzt. Emine İpek, “Üriner İnkontinansta Fizyoterapi” başlıklı bir sunum yaptı. İdrar kaçırmanın (üriner inkontinans) dünya genelinde kadınlarda %51 oranında görüldüğünü, Türkiye’de ise 40 yaş üstü her dört kadından birinin bu sorunu yaşadığını belirten Fzt. İpek, buna karşın ülkemizde, idrar kaçırmayı tedavisi olmayan doğal bir durum olarak gören binlerce kadının bulunduğunu ifade etti. Kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen idrar kaçırmanın tedavisinde, birçok fizyoterapi yönteminin mevcut olduğuna işaret eden Fzt. İpek, bu alanda fizyoterapistlerin uyguladığı tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların ardından, AFSÜ FTR Yönetim Kurulu Üyesi Uğurcan Türköz’ün sunumuyla gerçekleştirilen ve 150’nin üzerinde katılım sağlanan bilgi yarışmasında ilk 3’e giren öğrencilere AFSÜ Cafe’de yemek ödülü verilen etkinlik, konuşmacılara plaket takdimi ile son buldu.