Memur, emekli memur ve emeklilerin yeni maaşları son açıklanan enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. Her sektörü etkileyen enflasyon verisi sonrasında neler değişiyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını 3 Temmuz'da saat 10.00'da açıklayacak. Bu bilgiler milyonlarca insanın gelirini oluşturmaktadır. Ücretler enflasyon verilerine göre kademe kademe değişecek. Enflasyon verileri kazançları nasıl etkileyecek ve yeni ücretler ne kadar olacak?

Enflasyon tahminleri dikkate alınarak memur ve emekli memurların maaşlarına yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapılacak. Buna göre en düşük memur maaşı 32 bin 861 liradan 39 bin lirayı geçecek.Asgari resmi emekli maaşı 16 bin lirayı aşıyor.

Memur maaşlarında, altı aylık enflasyonun %15'i aşan kısmı enflasyon farkı olarak maaşlara yansıtılacak. Ayrıca, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için %10'luk zam hakkı bulunuyor.

Ayçiçek yağına büyük zam Ayçiçek yağına büyük zam

Emekli maaşları altı aylık enflasyon oranında artıyor. Tahminlere göre altı aylık enflasyon yüzde 25 civarında seyredecek. Dolayısıyla emeklilerin temel maaşı yüzde 10 civarında artacak. Temel emekli maaşı 7.500 liranın altında olan emekliler, artışa rağmen maaşlarının 10.000 lirayı aşmaması durumunda en düşük emeklilik talebini alacak.


 

Editör: Birinci Editör