Afyonkarahisar’ın en güzel beldelerinden biri olan Erkmen, Afyonkarahisar’a o kadar yakın ki; ne zaman Afyonkarahisar’dan çıktığınızı ne zaman Erkmen’e girdiğinizi anlamıyorsunuz bile. Bir mahallesi gibi birbirine yaklaşmış, yakınlaşmış. Yeşilin, doğanın koynunda güzellikler içinde yaşanacak yer diye imrendiğimiz şirin bir kasaba. Erkmen kelime anlamıyla güçlü, sözü geçen uğurlu manasını en iyi taşıyor. Son yıllarda Beş yıldızlı termal otellerin, spor komplekslerinin bulunduğu, özel üniversite ve hastanesi, fakülte binaları, ticaret borsası, ticaret odası binaları, alışveriş merkezleri, kır bahçesi düğün salonları, şehir merkezinin bir devamı olarak uzayıp gidiyor.
Yemyeşil meyve ağaçlarının gölgelediği bahçeler içinde huzur saçan evlerin arasında sakin sokaklardan ilerliyoruz. Havanın en sıcak günlerinden biri olmasına rağmen yeşilliğin rahatlatıcı etkisi ile yol alıyoruz. Erkmen’in simgesi olan Kirazlı kavşağından geçerek birkaç kişiye Erkmen Kadın Kültür Evini soruyoruz. Henüz navigasyon göstermiyor yerini. Tarif üzerine Kadın Kültür Evi olarak restore edilmiş eski Afyon evleri mimarisi tarzında 3 katlı binayı bulduk. Sözleştiğimiz gibi Kadın Kültür Evleri koordinasyon ekibi ile tam saatinde buluştuk. Havasıyla, doğasıyla böylesine güzel bir belde de yer alan Kadın Kültür Evi, tüm samimiyeti ve huzuru ile bizi karşılıyor. Maske ve mesafeye dikkat ederek sohbetlerimizi koyulaştırıyoruz. Daha önce Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’le kitaplarımı takdim edip görüşme sırasında kitaplarım için ‘’Kadın Kültür Evlerinde de paylaşalım’’ önerisi üzerine Afyonkarahisar’ın yakın tarihini ele aldığım ‘’Karahisar’ın Ardı Kararınca’’ adlı romanı ve Afyonkarahisar’la ilgili şiirlerin bulunduğu ‘’Afyonkarahisar’ı Kucakladım Şiirlerimle ‘’ kitaplarımın bütün Kadın Kültür Evlerinin kitaplığında yer almasından dolayı mutluluk duyacağım. Erkmen Kadın Kültür Evinde bulunan kadınlarımızın kitaplara gösterdiği ilgi üzerine imzalayarak dağıtımını gerçekleştirdik.
Yeni doğan bebek kıyafetleri üretimi yapan Erkmen Kadın Kültür Evinde üreten kadınların gözlerindeki öğrenme ışıltısı, merakı, azmi; gözlerden kaçmıyor. Hayatlarına dokunan sihirli elin gücüyle başarıya koşuyor. Öğrenmenin, üretmenin, kazanmanın onurunu taşıyorlar.
. Bu heyecanlı serüvenlerinin mimarları başta Sayın Valimiz Gökmen Çiçek ve değerli eşleri Sümeyra Çiçek Hanımefendidir. Ardından Kadın Kültür Evleri Projesinden sorumlu Vali Yardımcısı Sayın Nurullah Kaya, Kadın Kültür Evleri Koordinasyon Ekibi; Sümeyra Kaya, Süleyman Dönmez ve İlknur Dönmez ile Erkmen Kadın Kültür Evi Müdiresi Hatice Derinöz’ün katkıları ile gerçekleşiyor bu sihirli dokunuş. Üretim yapılan atölyeleri dolaşıyoruz. Sanayi dikiş makineleri, overlok makinelerinin yer aldığı sınıflarda kadınlar, minik eldivenler, zıbınlar, battaniyeler, önlükler dikiliyor. Kaliteli kumaşlarla bebeklere güvenle kullanılabilecek işler çıkartıyorlar. Çok beğendim. Hatıra olarak erkek torunuma bir battaniye armağan ettiler. Teşekkür ederim.
Sayın Valimiz ve değerli eşlerinin öncülüğünde başlatılan Yurdumuzda da ilk olarak örnek teşkil eden Kadın Kültür Evleri projesi tüm hızıyla devam ettiğini öğrendim. Sayın valimizin göreve geldikleri günden beri eşi ile birlikte olağan üstü gayretlerinin gece gündüz demeden çalışmalarının adım adım ilerlemesine tanık oluyoruz. Başarılı çalışkan, yeniliklere açık ekibi ile neler ortaya çıktığını görüyoruz. Şimdiden Afyonkarahisar’ın çeşitli yörelerinde 24 Kadın Kültür Evi açılmış ve eğitimleri ile birlikte farklı üretime geçmiş durumda. Üretimlerinin yanı sıra eğitimlerine de önem veriliyor. Sağlıklı beslenme, anne adaylarına eğitici kurslar dini, ahlaki, sebze meyve yetiştiriciliği ile ilgili seminerler veriliyor sık sık. Küçük çocuğu olan kadınlar için oyun odaları mevcut.
Kadın kooperatifleri ve satış mağazaları ile üretilen ürünler tüketicilere ulaşıyor. Ayrıca albireke.com adresinden de alışveriş yapılıyor. Geliri, hem kadın emekçilere hem de maddi durumu iyi olmayan öğrencilere burs olarak katkı sağlayacak hayata geçmiş önemli sosyal sorumluluk projesi olarak herkesin desteğini bekliyor. ‘’Üreten kadın güçlü kadındır’’ ilkesinden yola çıkılarak kadınların hem maddi hem manevi ufuklarını açan bu güzel anlamlı proje için emeği geçen herkese minnettarım. Emeklerine sağlık.
MÜRŞİDE AYHAN KİMDİR?
1958 yılında Afyonkarahisar’da doğdu.
İlkokul 2.sınıfa kadar Afyonkarahisar Atatürk İlkokulu’nda, diğer sınıfları; Konya Mümtaz Koru İlkokulu’nda tamamladı. Orta ve Lisesi Konya’da bitirdi.
Selçuk Üniversitesi Matematik bölümnden mezun oldu.
Sonrasında Matematik Öğretmeni olarak, 1982'de Niğde Çamardı İmam Hatip Lisesine atandı. Niğde Bademdere Ortaokulu, Ankara Gülveren Lisesi, Ankara Sincan Kız Meslek lisesi, Ankara Ağa Ceylan İlköğretim Okulu, Ankara Etimesgut Ticaret ve Anadolu Ticaret Lisesinde çalıştıktan sonra 2005 yılında emekli oldu.
Şiir ve öykü denemeleri bulunuyor.
‘’Harikalar Diyarısın Türkiye’m’’ şiiri ile özel jüri ödülü aldı.
Halen Ankara’da yaşamaktadır.