Afyonhaber ve Afyonsporhaber köşe yazarı, spor yazarı ve yorumcu Lokman Özkul yazdı... "Arda Güler ve Montella..."

Milli takımımız Avrupa Şampiyonası’na ikinci maçını yaptı, şimdi gruptan çıkma mücadelesi vereceği Çekya maçına hazırlanıyor.

Gün geçmiyor ki milli takımda skandallar bitmesin.  Hemen hemen her gün neredeyse skandal seviyede bir olay oluyor. En son mevzu sadece Türkiye'nin değil dünyanın yıldız oyuncularından biri olarak gösterilen Arda Güler'in teknik direktör Montella tarafından antrenmanda insanlık dışı bir muameleye tabi tutulması... 

Antrenmana çıkan ve kendisine yelek verilen Arda'dan o kadar antrenör dururken Montelle denen futbola da yabancının, Arda'dan bir hışımla o yeleği alıp başka bir oyuncuya vermesi ve Arda'nın da ne olup bittiğini anlamaması, diğer oyuncuların da şaşkınlıkla bakması.  Bunun akabinde Arda'ya bir açıklama yok şunu yapacaksın diyen yok, antrenörler de bilmiyorlar ne yapacaklarını. Montella denilen herifin kaprisleri ve bir yıldızı bitirme girişimleri.  Olay küçük gibi gözükse de aslında birçok önemli olayın tepe noktasıdır.

Portekiz maçına döndüğümüzde maç öncesi; Milli Takımlar sorumlusu Hamit Altıntop ve teknik direktör Montella, Gürcistan maçının yıldızı, maçın oyuncusu Arda Güler'i oynatmamak için bir yorgun mazereti ileri sürdüler. Yorgun dedikleri oyuncu 19 yaşında, rakip takımda 41 yaşında Pepe 39 yaşında Ronaldo 2. maçlarını oynadılar ve maçın sonuna kadar da sahada kaldılar.  Şimdi bunlar yorgun olmuyor, 19 yaşındaki Arda Güler yorgun oluyor, buna ancak kargalar güler. Daha sonra yorgun mazereti bitti bu defa da kasığında yırtık var demeye başladılar.

Yıllarca futbolla iştigal etmiş birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, kasığında yırtık olan bir oyuncu ne antrenmana çıkabilir ve ne de Portekiz maçında 20-25 dakika oynayabilir. Artık yalanlarınıza bir son verin. Arda Güler ve diğer genç oyuncular üzerine oynamayı bırakın.  menajerlerin elinde oyuncak oldunuz, onlar kimi oynatmanızı istiyorlarsa onları oynatıyorsunuz. Olan bizim genç yıldızlarımıza oluyor. Arda Güler, Kenan Yıldız, Semih Kılıçsoy, Ahmetcan Kaplan, Can Uzun gibi..

Akıllı bir teknik direktör başarılı olan takımını bozmaz. Gürcistan maçında orta sahadaki olumsuzluklara rağmen takım 3-1 galip gelmeyi başardı ve maçın oyuncusu UEFA tarafından Arda Güler gösterildi, müthiş de bir gol atmıştı iyi oyununun yanı sıra. Mert Müldür’de çok güzel bir gol attı iyi de oynadı ama o da kendini ikinci maçta yedek buldu. Hemşehrimiz Kenan Yıldız özellikle maçın ilk yarısında müthiş bir oyun ortaya koydu, ikinci yarı huyundan düştü ve haklı olarak alındı. 2. maça da bu oyuncuyla başlanabilir, ikinci yarı başka bir oyuncu tercih edilebilirdi. Takımda torpillerin oynadığı iddiası ağır basmaya başladı.

Hemşehrimiz olmasına rağmen benim de ne oynadığını anlamadığım Orkun Kökçü iki maçta da bana göre fiyaskoydu, onun yanında eğer sakatlık ifade ediliyorsa bel fıtığı ameliyatı olması gereken Kaan Ayhan iki maçta da komple oynadı.

Mevzu şu oyuncunun oynaması veya bu oyuncunun oynamaması değil. Milli takımda kulüpçülük de yapmıyoruz Milli Takım için oynayan ve formasının hakkını veren her oyuncu başımızın tacıdır ama o formayı hak etmiyor, torpil veya menajer baskıları veya farklı ilişkilerle oynatılıyorsa orada bizim itirazımız olacaktır.  Orta sahada Avrupa şampiyonasına kadar çok iyi bir ikili görünümü veren İsmail Yüksek ve Salih Özcan kendilerine 11'de yer bulamadılar, onların yerine daha yumuşak bir orta saha olan ve her takımın tabir-i caizse yol geçen hanına çevirdiği orta sahada Orkun Kökçü ve Kaan Ayhan oynadılar, bunlara Kaptan Hakan Çalhanoğlu'nu da dahil edebiliriz. Açıkçası bu oyuncunun da kulüp takımındaki performansının %50'sini bile milli takıma yansıtmadığını düşünüyorum.

Yani Milli Takım da formalar adaletli bir şekilde dağıtılmıyor, Montella’nın kibri ve kaprisi ya da dışarıdan müdahalelerle kadroyu yapan kimseler işleyen sisteme müdahale ediyor. Spor kamuoyunu şöyle bir yokladım, onların da ezici çoğunluğu aynı görüşte.

Özellikle dünya yıldızı olmaya aday Arda Güler’in üzerine hiçbir başarısı olmayan stajyer teknik direktör Montella, Milli Takımlar sorumlusu Hamit Altıntop ve Türk futbolunun en büyük sorunu Mehmet Büyükekşi'nin oynadığını düşünüyorum. Bunların olduğu yerde her şey mümkün ama şunu bilin ki Arda Güler ve diğer genç oyuncularımızı sizlere yedirmeyiz, onların arkasında Yüce Türk Milleti var, inşallah Avrupa Şampiyonası’ndan sonra pılınızı pırtınızı toplayıp defolup gidersiniz.  

Lokman ÖZKUL

Spor Yazarı ve Yorumcu

[email protected]