Anadolu’nun eski yerleşim yerlerinden olan Bolvadin, antik Paroreos Phrygia (Yanık Frigya) vadisinde kurulmuştur. Anadolu’nun bütün tarihi devirlerini yaşamış, Romalılar döneminde Polybotum adıyla il merkezi olmuştur. Antik Kral Yolu üzerinde ve Eber Gölü kenarında kurulmuştur. Kral yolundan İpek yoluna, Polibaton (Geniş satıh) tarihi ismi ‘’Bolvadin’’ adını almıştır. ‘’Geniş vadi ‘’ anlamına gelen Bolvadin Frigyalılar Döneminden kalma Kırkgöz Köprüsü, aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan’ın izlerini taşımaktadır. Anadolu’nun en eski ve en uzun köprüsüdür ‘’Kırkgöz Köprüsüne hâkim olan Anadolu’ya da hâkim olur ‘’ diye de bir söz vardır. Frigyalılar zamanından yeraltı şehri, Selçuklulardan camiler ve kırık minare, Osmanlılardan camileri yer almakta. Kurtuluş Savaşı yıllarından Yanık Kışlası ve Mustafa Kemal Atatürk’ün savaş planını hazırladığı Çakmaklı Konağı ile zengin bir tarihe sahiptir Bolvadin.
Gerilerde görünen Sultandağları, Emirdağları, Paşadağları; (dağların isimlerine bakar mısınız?) ile koruma altına alınmış bir vakur eda ile sere serpe yayılan ova içinde hükmünü sürdürüyor. Yolculuğumuz boyunca Bolvadin’in o tarihi havasını içime çekerek ilçeye ulaştık. Bir binanın önünde durduğumuzda bir rüyada gibiyim sanki. Masal diyarlarının şatosunu görüyorum sandım. Göğe yükselen iki ayrı merdivenle sarılmış harika bir yapı. Büyüleniyorsunuz, hayalimde yaşattığım Babil’in Asma Bahçelerinin süsünde çiçeklerle sarılmış giriş kapısı gibi. Burası Bolvadin Kadın Kültür Evi…
‘’Kadınlar her şeyin en güzeline, en iyisine layıktır.’’ Anlayışı içinde yapılmış bir sanat eseri adeta. Bu muhteşem bina Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan’ın gayretleri ile tamamlanmış ve kadınların hizmetine sunulmuş. Bolvadin şehir merkezine yaklaşık 1 km. uzaklıkta. Binanın iki yanını saran o merdivenler kırk iki basamakla sizi göklere çıkartıyor, ulaşmak istediğiniz başarıya doğru adım adım ilerliyorsunuz. Açık rengin ferahlığı ile çıktığımız merdivenlerden binanın içine giriyoruz. Geniş havadar çok güzel girişi var ve kendinizi çok özel hissediyorsunuz. Tavandan tabana özenilerek yapılmış bina 3 katlı. Yenilik kokan atmosferle oturma gruplarının bulunduğu aydınlık salonda ağırlanıyoruz. Bolvadin Kadın Kültür Evi müdiresi ve Kadın Kooperatifi Başkanı Zişan Çetinova, bize Bolvadin Kadın Kültür Evi ve Kadın Kooperatifini anlatırken; ‘’Biz zaferin kadınlarıyız, biz kadınanalarız. Böyle bir projenin içinde yer almaktan, üretime katkıda bulunmaktan dolayı mutluyuz’’ dediler. Konuşmalarını sürdürürken, Kadın Kültür Evi Müdiresi; ‘’ Kadın Kültür Evleri Projesi ile Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve Saygıdeğer Eşleri Sümeyra Çiçek ‘e teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda Bolvadin Kaymakamı Taner Bolat ve Belediye Başkanı Fatih Kayacan ve eşlerine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bizler tek bir elden değil, hep bir elden üretime devam edeceğiz. ‘’
Bolvadin Kadın Kooperatifi Başkanı Zişan Çetinova; ‘’ Başta dekoratif sepet olmak üzere birçok kalemde ürünler üretiyoruz kadınlarımızın el emeği göz nuru ürünlerini albikere.com aracılığı ile satın alabilirler. Hem kadınlarımıza hem de eğitime destek olabilirler. Tüm kadınlarımızı faaliyetlerimize katılmaya davet ediyoruz.’’
Bugün Kadın Kültür Evi, Diyanet İl Müftülüğünden gelenlerle dini eğitim yapılacağından bir hayli kalabalık. Zaten genel olarak eğitime katılanlar ortalama otuz kişi kadar oluyorlarmış. Hanımların isteğine göre bir günde ikinci eğitim verilebiliyormuş. Çalışan kadınlar için de akşamları eğitim yapılıyor. Cuma günleri sağlıkla ilgili İlçe Sağlık Müdürlüğünden doktor, hemşire, ebe eğitimcileri ile dersler veriliyor. Bunun yanı sıra İlçe Tarım, İlçe Müftülüğü, İlçe Milli Eğitim, AKÜ Üniversitesinden hocalarla eğitimler yapılıyor. Geri dönüşüm atölyesinde (sıfır atık projesi ile) atıkları değerlendiriyorlar. Eski kıyafetlerden, kullanılmayan kavanozlardan vb. atık malzemeleri yeniden hayata geçiriyorlar.
Kadın Kooperatifinde kadınlar; sepet çeşitlerinden mini sepet, yosun ipli küçük sepet, sunum tepsisi, supla, şamdanların yanı sıra sabun, ebru, hat yazıları gibi el emeği ürünlerin siparişlerini kısa sürede teslim ederek ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Kahvaltı için aileler rezerve yapabiliyorlar. Geniş balkonları, Horan Parkının ormanlık ulu çamlarına ve ileride görünen dağlara bakıyor ve bu süper manzara eşliğinde yaz günlerini bekliyor. Bir üst kata çıkıyoruz. Yapımı yeni tamamlanan binanın on beş odası olduğunu söylüyorlar. Odaların her biri atölye konumunda ve işlevini yapmak üzere bekliyor. Burası sadece üretmek için değil aynı zamanda sosyalleşmek için var. Kadınlar; ‘’Evlerde sıkılıyorduk, burası iyi oldu’’ diyerek memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Gerçekten de gruplar halinde sohbet etmek için gelen kadınları görüyoruz. Buraya gelen kadınların diğer Kadın Kültür Evlerinde olduğu gibi çeşitli hikâyeleri var. Ortak noktaları kadına değer veren, onların ayakları üstünde durmalarını sağlayan, evlerine ekonomik katkıda bulunabilmenin huzurunu yaşatan, kendilerini eğiterek aydınlatan, Kadın Kültür Evleri ve Kadın Kooperatifleri projesinin mimarlarına minnet duyduklarını her fırsatta dile getiriyorlar.
Alt katta yer alan olimpik kapalı yüzme havuzu, saunası, spor salonu ile sağlıklı formda olmanın, günün yorgunluğundan arınmanın en güzel yollarından biri sunulmuş kadınlara. Çocuklar, oyun salonlarında, Horan Parkından çıkıp gelen bir Horan Dede eşliğinde masal dünyasına da adım attılar. Zaman zaman ünlülerin de ziyaret ettiği Kadın Kültür Evlerini valimiz de her fırsatta incelemelerde bulunuyor ve “Kadın akademileri kurmak için çıktığımız yolda kadınlarımız hem eğitimin hem de kooperatiflerimizin devreye girmesiyle üretimin bir parçası oldular. Emekle, gayretle ve büyük bir fedakârlıkla birbirinden güzel işler ortaya çıkarıyorlar. Her bir kadın kooperatifimiz adeta bir fabrika gibi işliyor. Kadınlarımız her geçen gün sipariş sayısını artırıyor. Bu da bizleri mutlu ediyor. Hep söylüyorum. Bu şehri kadınlarımız eliyle daha iyi bir noktaya taşıyacağız. Onların hem Kadın Kültür Evleri’ne hem Kadın Kooperatiflerine böylesine sahip çıkmaları ve sahiplenmeleriyle inşallah kadınlarımızın yarınları daha aydınlık olacak. Kadın emeğinin her daim destekçisi olacağım” diyor.
Böylesine gücü arkasına alan Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifleri, kadınlar sayesinde gelecek güzel günlere yelken açtılar bile… Artık kadınlar hüzünlü hikâyelerini anlatmıyor, başardıklarını gördükçe geleceğe umutla baktıklarını hissediyorum.